Orklas livsmedelsproduktion i Kumla nu fossilfri

PUBLICERAD: 7 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Orklas nya energianläggning i Kumla har nu invigts.

Orkla Kumlas nya fossilfria energianläggning är nu invigd. Det innebär att produktionen av svenska klassiker, som Felix Risgröt, BOB saft och Ekströms blåbärssoppa, nu är fossilfri.

Orkla har investerat cirka 30 miljoner kronor, varav cirka 10 miljoner kommer från Klimatklivet, i bytet av energianläggning i Kumla. Den nya pannan drivs med pellets som tillverkas av biprodukter från skogs- och träförädlingsindustrin och har en total effekt på 5 MW. Genom att använda biopellets som bränsle för produktionsprocesserna minskas fabrikens miljöpåverkan med cirka 90 procent koldioxidekvivalenter.

Orkla Kumla är koncernens fjärde livsmedelsanläggning i Sverige som nu blir fossilfri.

”Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört central för att vi ska nå våra klimatmål. Investeringen hade inte kunnat genomföras i samma takt utan stöd från Klimatklivet som har varit väldigt värdefullt. Att fortsätta jobba med energieffektivisering är också oerhört viktigt för oss, det gör att både våra kostnader och vår klimatpåverkan minskar”, säger Nina Tidén, Operations Director för Orkla Foods Sverige.

Sedan tidigare är den el som Orkla Kumla använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.

Orkla har som mål att nå nettonoll-utsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan till 2045 och strävar efter att bara använda fossilfria energikällor senast 2030. Målen är verifierade och godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5 gradersmålet.

Om Orkla Kumla
• I Kumla kokar och tillagar cirka 160 personer 65 000 ton saft, drycker, kräm, gröt och färdigmat per år.
• Här tillagas mat och dryck för den svenska, norska, finska, danska och tyska marknanden, under varumärkena Felix, Fun Light, Ekströms, BOB och JOKK.
• Saft- och dryckesdelen av anläggningen tillagar 300 000 flaskor saft eller dryck per dygn.
• På ett dygn under högsäsong kan anläggningen koka och paketera 200 000 förpackningar av Felix Risgrö

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.