Orkla Kumlas nya fossilfria energianläggning är nu invigd. Det innebär att produktionen av svenska klassiker, som Felix Risgröt, BOB saft och Ekströms blåbärssoppa, nu är fossilfri.
Orkla har investerat cirka 30 miljoner kronor, varav cirka 10 miljoner kommer från Klimatklivet, i bytet av energianläggning i Kumla. Den nya pannan drivs med pellets som tillverkas av biprodukter från skogs- och träförädlingsindustrin och har en total effekt på 5 MW. Genom att använda biopellets som bränsle för produktionsprocesserna minskas fabrikens miljöpåverkan med cirka 90 procent koldioxidekvivalenter.
Orkla Kumla är koncernens fjärde livsmedelsanläggning i Sverige som nu blir fossilfri.
”Omställning till förnybar energi kostar men är oerhört central för att vi ska nå våra klimatmål. Investeringen hade inte kunnat genomföras i samma takt utan stöd från Klimatklivet som har varit väldigt värdefullt. Att fortsätta jobba med energieffektivisering är också oerhört viktigt för oss, det gör att både våra kostnader och vår klimatpåverkan minskar”, säger Nina Tidén, Operations Director för Orkla Foods Sverige.
Sedan tidigare är den el som Orkla Kumla använder fossilfri genom att den köps med ursprungsgarantier från Orklas egna vattenkraftverk i Norge.
Orkla har som mål att nå nettonoll-utsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan till 2045 och strävar efter att bara använda fossilfria energikällor senast 2030. Målen är verifierade och godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi) för att ligga i linje med 1,5 gradersmålet.
Om Orkla Kumla
• I Kumla kokar och tillagar cirka 160 personer 65 000 ton saft, drycker, kräm, gröt och färdigmat per år.
• Här tillagas mat och dryck för den svenska, norska, finska, danska och tyska marknanden, under varumärkena Felix, Fun Light, Ekströms, BOB och JOKK.
• Saft- och dryckesdelen av anläggningen tillagar 300 000 flaskor saft eller dryck per dygn.
• På ett dygn under högsäsong kan anläggningen koka och paketera 200 000 förpackningar av Felix Risgrö