Vindelnrökt skinka är en helmuskelskinka som har varmrökts på traditionellt sätt i över hundra år i ugnar eldade med ved från al. Nu får skinkan från Västerbotten skyddad geografisk beteckning inom EU.
Den skyddade geografiska beteckningen innebär att hela produktionsprocessen, från saltning till rökning och bitning, ska äga rum i det geografiska området Degerfors socken i landskapet Västerbotten.
– Att Vindelnrökt skinka har fått en skyddad geografisk beteckning är positiva nyheter för producenten. Den skyddade beteckningen kan också ha betydelse lokalt och regionalt där Vindelnrökt skinka kan vara en dragare för att bygga stolthet och utveckla måltidsturismen i Västerbotten, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.
De särskilda egenskaper som kännetecknar Vindelnrökt skinka är ett resultat av hantverksskicklighet, råvarans kvalitet och den speciella rökningsprocessen som är tradition inom det geografiska området.
Röks i handmurade ugnar
Skinkan röks i samma handmurade ugnar, på samma plats och enligt samma metod som för över hundra år sedan. Rökningen är ett hantverk där rökaren tar hänsyn till ugnens egenheter, skinkans storlek och omgivningsfaktorer, såsom temperatur, fuktighet och lufttryck. Genom den traditionella rökningen av hela styckesdelar får varje skinka en unik form och smakerna koncentreras.
– Det som gör skinkan unik är den speciella rökerimetoden och att vi inte använder några smaktillsatser utöver salt. Mycket har utvecklats i samhället sedan 1917, men Vindelnrökt skinka görs på samma sätt idag som för 100 år sedan. Det är lokal alved som står för röken och det är ett hantverk från start till mål. Det resulterar i en unik produkt, Skinkan har så mycket smak att den fungerar både ensam och i kombination med smakrika tillbehör, säger Robin Karlsson, Vindelns rökeri AB, som helst äter skinkan på ett mjukt tunnbröd eller en varm smörgås.
Helmuskelskinka
Vindelnrökt skinka är en helmuskelskinka från gris (Sus domestica) i form av styckningsdetaljer, såsom innanlår, ytterlår, rostbiff, fransyska och rulle. Råvaran kommer från grisar uppfödda i Sverige.
Vindelnrökt skinka gör nu Hånnlamb sällskap bland de svenska köttprodukter som skyddas av EU.
– Svensk livsmedelsproduktion har högre krav jämfört med många andra länder och Sveriges djurbönder har en lång tradition av låg antibiotikaanvändning och hög djurvälfärd. Livsmedelsproduktionen i Sverige har också relativt låg miljöpåverkan och den är viktig för att värna vår försörjningsförmåga. När du köper livsmedel av svensk råvara får du därmed mat med mervärden ur flera dimensioner av hållbarhet, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.