Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

PUBLICERAD: 27 juni 2024
UPPDATERAD: 8 augusti
Via skannern kommer Coops kunder att kunna se om avokadon är redo att äta samma dag, om några dagar eller bör mogna hemma en längre tid. Foto: Pressbild

Mogen eller inte – och hur pass mogen? Nu tar Coop hjälp av skanners direkt i butik för att hjälpa såväl kunder som medarbetare att avgöra mognadsgraden på avokado.

Från mitten av juli kommer Coop att placera ut sammanlagt åtta avokadoskanners i sina butiker, från Luleå i norr till Lund i söder. Via skannern kommer Coops kunder att kunna se om avokadon är redo att äta samma dag, om några dagar eller bör mogna hemma en längre tid.

– Vi känner alla igen oss i problematiken framför avokadohyllan. Vi klämmer och känner, och ibland blir vi inte klokare för detta och samtidigt riskerar vi att skada de avokados vi prövar oss fram med. Nu kommer klara besked vilket minskar såväl klämmandet på varan samt svinnet hemma och i butik. Vi tror att denna skanner kan få stor genomslagskraft i marknaden. Om de tas emot väl kommer fler butiker att få dessa framöver. För butikspersonalen är skannrarna även ett bra arbetsredskap för att se om avokadon är övermogen och bör rensas ut, säger Elise Andersson, inköp- och sortimentsansvarig för frukt, grönsaker och blommor på Coop Sverige.

Coop blir först inom svensk dagligvaruhandel med att erbjuda skanning av avokado i butik.

– Skannern tittar på det spektrala fingeravtrycket för en avokado, jämför den med data som samlats in med dess egen databas och avgör då hur mogen frukten är och skickar sedan tillbaka informationen som då syns på skärmen för kund eller butiksmedarbetare, förklarar Elise Andersson.

Skannrarna har tidigare provats med stor kundnöjdhet i Nederländerna och Schweiz. Dessutom har svinnet i butik minskat och avokadoförsäljningen har ökat med tio procent.

– Vi har gått från 120 ton till 4 ton matsvinn senaste åren, men i dagsläget ligger vi tyvärr på 8 procent waste på alla inköp av avokado. Med detta hjälpmedel så minskar vi definitivt detta tal, så det här blir kanon. Alla vill ju ha den perfekta avokadon, och nu kan Coops kunder få det, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby, som blir en av åtta utvalda Stora Coop som erbjuder avokadoskannern under en testperiod om sex månader.

Status/rekommendation som visas på skärmen
• Snart mogen / Låt mogna och ät om några dagar
• Mogen och fast / Använd i sallad idag eller låt vila i 2-3 dagar för guacamole
• Mogen och mjuk / Perfekt för guacamole idag eller i morgon
• Ät idag – Mogen / behöver ätas i dag!

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210