Svenska viner vinner allt fler internationella priser

PUBLICERAD: 9 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Sveneric Svensson är ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Aldrig tidigare har det planterats så mycket vin i Sverige som just nu och intresset för svenskt vin har exploderat det senaste året. Samtidigt blir kvaliteten på vinerna högre, det visar sig inte minst i internationella bedömningar. År 2020 tog svenska viner hem 25 medaljer i internationella tävlingar, vilket kan jämföras med året innan då antalet medaljer var 13, enligt branschorganisationen Svenskt Vin.

”Det är en otrolig utveckling vi ser just nu, befintliga vingårdar växer och fler etableras. Förra sommarens hemester-trend har också gjort att fler konsumenter fått upp ögonen för svenskt vin. Och nu har även resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i Sverige, vilket bådar gott för framtiden”, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på cirka 150 hektar i landet.

”Än så länge är vi små i internationella mått, men vi har goda förutsättningar att bli ett framstående vinland. Dessutom blir branschen en allt viktigare del inom turistnäringen för varje år. I många andra länder är agroturism och vingårdsturism av stor ekonomisk betydelse, det kan den bli även här i Sverige om vi får tillstånd att sälja vin på gårdarna”, säger Sveneric Svensson.

Branschorganisationen Svenskt Vin har gjort en sammanställning över de internationella medaljer som har delats ut till svenska viner de senaste fyra åren. Den visar att det har gått från fyra utmärkelser till 25 på bara fyra år.

Internationella medaljer till svenska viner från bland annat Spanien, Tyskland, Frankrike och England:

2017: 2 guld, 2 brons. Totalt 4
2018: 1 Great Gold, 3 gul, 2 silver, 1 brons. Totalt 7
2019: 7 guld, 6 silver, 3 brons. Totalt 13
2020: 2 Great Gold, 8 guld, 10 silver, 5 brons. Totalt 25

”Sammanställningen bygger på underlag från 15 svenska vingårdar. Det är ändå ett tydligt tecken på en kvalitetsförbättring. Allt fler av de professionella vinproducenterna i Sverige tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden, vilket gynnar hela branschen”, säger Sveneric Svensson.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland