Picadeli listar de fem största mattrenderna 2024

PUBLICERAD: 12 december 2023
UPPDATERAD: 12 december
Att mikra sin sallad en kort stund är en trend som Picadeli tror kommer att öka under 2024. Foto: Pressbild

Maxade dressingkombinationer, värmda sallader och mindful eating. Det är några mattrender som Picadeli spår kommer att dominera under 2024.

Den mentala hälsan, klimatet och plånboken är vad svenskarna kommer att ha i åtanke när måltiderna planeras under 2024, enligt Picadels spaning.

Gunilla Kjellmer, Head of Food på Picadeli, arbetar med att utveckla Picadelis sortiment i företagets cirka 1000 salladsbarer runt om i landet. Hon listar fem starka mattrender som kommer att prägla 2024:

Dressing, dressing och åter dressing
Vi blir allt modigare i att utforska helt nya smakkombinationer genom dressing. Bland mat-influencers och trendsättare har salladskreationerna på senare tid kommit att handla om just dressingen – och nu hakar matbranschen på.

Mindful eating
2024 är året då mindful eating kommer starkt. Trenden innebär att måltiderna inte bara ska tillfredsställa smaklökarna och stilla hungern, utan också vara en stund av närvaro och välmående – även när måltiden intas på språng. Det handlar dessutom om att visuellt njuta av maten, vilket kan ta sig uttryck i att vi väljer vackra, färgsprakande råvaror på tallriken.

Värm din sallad – och ta den till nya smakhöjder
En trend som tog fart hösten 2021 är den värmda salladen som spås öka i popularitet under nästa år. På så sätt kan salladen vara ett gott, nyttigt och klimatsmart alternativ även under de kallare månaderna på året.

Vardagslyx i tuffare tider
Det rådande ekonomiska läget har satt tydliga spår i svenskarnas plånböcker och därmed våra matvanor. Här ser Picadeli en tydlig trend i att man hittar nya sätt att sätta guldkant på tillvaron. Det kan till exempel handla om att byta ut restaurangbesöket mot en pizza eller unna sig annan god och prisvärd snabbmat.

Tänk grönt – för såväl kropp som klimat
Svenska konsumenter blir alltmer medvetna vad gäller matens påverkan på både hälsan och klimatet. En spaning från Picadeli är att konsumenter kommer att bli mer måna om att anpassa sina val av råvaror efter säsong och använda sig mer av märkningar kring klimat och hälsa.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning