Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

PUBLICERAD: 27 juni 2025
UPPDATERAD: 27 juni
– Samarbete och samverkan är nödvändigt för att hantera och lösa en rad av de komplexa utmaningar som finns inom livsmedelssystemet, säger Helena Fredriksson, forskningschef på Lantmännens Forskningsstiftelse. Foto: Pressbild

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem. Prioriterade områden är Lantbruk och maskiner, Livsmedel och hälsa samt Bioenergi och gröna material.

Lantmännens Forskningsstiftelse investerar årligen upp till 25 miljoner kronor i forskning vid högskolor, universitet och institut, både nationellt och internationellt. Stiftelsen stödjer forskning som bidrar till kunskap som kan användas för att utveckla både nuvarande och framtida affärer, genom hela livsmedelskedjan.

– Samarbete och samverkan är nödvändigt för att hantera och lösa en rad av de komplexa utmaningar som finns inom livsmedelssystemet. Vi arbetar därför aktivt för att bygga nätverk med bred kompetens från både akademi, industri och det praktiska lantbruket. Det är vårt sätt att ta ansvar från jord till bord, säger Helena Fredriksson, forskningschef på Lantmännens Forskningsstiftelse.

Forskningsstiftelsen inriktar sig i första hand på praktiskt tillämpbar forskning, där resultaten kan användas för att utveckla Lantmännens egen industriverksamhet, verksamheten på lantbrukarnas gårdar eller branschen som helhet.

Tre prioriterade områden
Stiftelsen välkomnar projektansökningar från forskare inom de prioriterade områdena Lantbruk och maskiner, Livsmedel och hälsa som Bioenergi och gröna material. Utlysningen avslutas den 30 september. De sökande är välkomna att kontakta forskningsstiftelsen innan ansökningarna skickas in för att diskutera projektidéer och höra mer om Lantmännens möjligheter att erbjuda råvaror, produkter eller andra resurser. Projekten bör vara tillämpbara under svenska eller nordeuropeiska förhållanden för att beviljas anslag.

Läs mer om Lantmännens Forskningsstiftelse här

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Matrapporten 2025: Svenskt prioriteras framför pris

Efter flera år med prisfokus är det nu svenskproducerat som prioriteras högst. Spagetti med köttfärssås är fortfarande den mest populära vardagsrätten.
pasta
Matrapporten 2025: Svenskt prioriteras framför pris