Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

PUBLICERAD: 27 juni 2025
UPPDATERAD: 27 juni
Fazer Taste the Future Raspberry & Vanilla Waffle Bar innehåller ingen kakao, i stället används 10 procent mältad råg. Foto: Pressbild

Raspberry Dream – ett rån täckt med ett överdrag av mältad råg i stället för kakao – är den första kakaofria produkten inom Fazers koncept Taste the Future, som produceras i full skala.

Fazers koncept Taste the Future omfattar innovationer och nya produktkategorier som driver utvecklingen inom livsmedelsindustrin och framtidens choklad. Företaget engagerar sig i att bekämpa klimatförändringar, som hotar de områden där kakao odlas i dag, och utforskar alternativa, hållbara källor till kakao. Ett exempel är cellodlad kakao, som dock ligger längre fram i tiden.

Tidigare har Fazer presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Med lanseringen av Raspberry Dream tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.

– Det här är en smak av framtiden. Vi har använt spannmål för att skapa en god produkt utan kakao. Vi är stolta över den här utvecklingen som visar vårt engagemang för att skapa nya matlösningar, utan att kompromissa med smaken,” säger Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.

Vill ha feedback från konsumenter
Raspberry Dream har smak av hallon och vanilj och ett överdrag av 10 procent mältad råg. Rågen rostas lätt tills den får en brun färg, vilket ger en rostad och bitter smak som kan jämföras med kakao. Produkten är vegansk och fri från palmolja. Produktionen sker vid Fazers fabrik i Vanda, Finland.

Liksom alla produkter inom konceptet Taste the Future har den nya baren en QR-kod på förpackningen, som konsumenter kan skanna för att lämna synpunkter på smak, konsistens och förpackning.

Raspberry Dream lanseras på Pressbyrån i begränsad upplaga från vecka 28.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Läs vidare

Potatisen tar steget in i cafévärlden

DUG Foodtech lanserar världens första osötade potatisdryck för kaffe, DUG Unsweetened Barista.
DUG Collection
Potatisen tar steget in i cafévärlden

Världens första chokladfria "chokladcheesecake"

Urban Deli lanserar chokladcheesecake utan choklad, gjord på drav från ölbryggning.
Fakecake_Banner bock 1_4
Världens första chokladfria ”chokladcheesecake”

Barillas premiumpasta Al Bronzo i ny kostym

Barillas bronsvalsade premiumpasta, Al Bronzo, kommer i en ny, större förpackning med en lätt texturerad yta.
Al Bronzo Header Final.001
Barillas premiumpasta Al Bronzo i ny kostym

Willys lanserar svinnsmart grillnyhet

Willys lanserar Grill på Spill, grillbriketter gjorda av restprodukter från hasselnötsproduktion.
ac4ac925d653ca3f_org
Willys lanserar svinnsmart grillnyhet