
Raspberry Dream – ett rån täckt med ett överdrag av mältad råg i stället för kakao – är den första kakaofria produkten inom Fazers koncept Taste the Future, som produceras i full skala.
Fazers koncept Taste the Future omfattar innovationer och nya produktkategorier som driver utvecklingen inom livsmedelsindustrin och framtidens choklad. Företaget engagerar sig i att bekämpa klimatförändringar, som hotar de områden där kakao odlas i dag, och utforskar alternativa, hållbara källor till kakao. Ett exempel är cellodlad kakao, som dock ligger längre fram i tiden.
Tidigare har Fazer presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Med lanseringen av Raspberry Dream tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
– Det här är en smak av framtiden. Vi har använt spannmål för att skapa en god produkt utan kakao. Vi är stolta över den här utvecklingen som visar vårt engagemang för att skapa nya matlösningar, utan att kompromissa med smaken,” säger Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.
Vill ha feedback från konsumenter
Raspberry Dream har smak av hallon och vanilj och ett överdrag av 10 procent mältad råg. Rågen rostas lätt tills den får en brun färg, vilket ger en rostad och bitter smak som kan jämföras med kakao. Produkten är vegansk och fri från palmolja. Produktionen sker vid Fazers fabrik i Vanda, Finland.
Liksom alla produkter inom konceptet Taste the Future har den nya baren en QR-kod på förpackningen, som konsumenter kan skanna för att lämna synpunkter på smak, konsistens och förpackning.
Raspberry Dream lanseras på Pressbyrån i begränsad upplaga från vecka 28.