
Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU. Osten serveras i bitar i varmt kaffe som tillför textur och utvecklar smaken på osten.
Kaffeost är en färskost framställd av mjölk från ren, get eller ko. Tillverkningen av Kaffeost och mjölkråvaran får ha sitt ursprung i ett specificerat geografiskt område som omfattar landskapen Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland.
Kaffeost tillverkas av helmjölk. Löpe tillsätts och mjölken värms upp för att tömma ostmassan på vassle. En del av vasslen följer med i ostmassan för att ge osten rätt konsistens. För att få en bra hållbarhet på osten kan den gräddas, saltas eller rökas. Osten skärs i kuber och läggs i varmt kaffe, där den blir mjukare och även får smak av kaffet.
– Producentföreningen Sveriges Gårdmejerister kan nu glädjas åt att ha fått en skyddad ursprungsbeteckning för Kaffeost. Den är den andra osten i Norden som erhåller en skyddad ursprungsbeteckning. Kännedomen om vad en skyddad beteckning är ökar för varje ny produkt som får skyddet, vilket är mycket positivt, säger Malena Bathurst, näringsutvecklare på Jordbruksverket.
Lyfter fram produktens kvalité
Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden, kvalitet och ursprung. Skyddet ska också stödja traditionella kunskaper och lokalt mathantverk.
Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) finns även Skyddad geografisk beteckning (SGB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS). De skyddade beteckningarna märks med särskilda symboler och totalt finns det runt 4 000 produkter av livsmedel, vin och spritdrycker som bär denna märkning i EU. Ett 25-tal av de skyddade produkterna är svenska.
– Denna kvalitetsstämpel från EU signalerar genuin mat och dryck med rötterna i de svenska landsbygdernas kunskap och tradition. Samtidigt som märkningen bidrar till att kunskap, produktion och arbetstillfällen bevaras, kan den också ha en positiv betydelse för måltidsturism och platsutveckling, säger Malena Bathurst.