Weber ökar kontrollen och flexibiliteten

PUBLICERAD: 17 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
CEO Tobias Weber var speciellt stolt över Webers nya inline etikettlösning, WeLabel 5000. Foto: Søren Winsløw

Weber, känt för sina stycknings- och förpackningslinjer för livsmedel, höjer digitaliseringsnivån och tillför ett antal nyheter till sina förpackningslinjer. Det framkom vid ett pressmöte på nyligen avslutade jättemässan för förpackningar, interpack i Düsseldorf.

Vd och delägare i familjeföretaget, Tobias Weber, berättar att man under ett antal år har arbetat intensivt med att koppla ihop alla sina produktionslinjer med Internet (IoT). Det innebär att en hel produktionslinje, som till exempel består av en slicer, staplare, transportband, buffert, plockare, packare, kvalitetskontroll och placering i lådor, kan styras, samt stoppas och startas från valfri arbetsstation längs produktionslinjen, eller för den delen någon annan arbetsstation.
På interpack valde man att introducera ett antal nyheter, där vi fokuserar på fyra av dem här.

Inline etikettapplikation

Nyheten som stod klart högst upp på Tobias Webers lista var en ny modul för etikettapplicering. En stor del av Webers kunder behöver normalt ha etiketter på livsmedelsförpackningarna och måste därför köra dem genom en extra process för att uppnå detta. Det är inte längre nödvändigt eftersom det nu kan hanteras inline i förpackningslinjen. Modulen kan sättas in nästan var som helst i produktionslinjen och kan applicera etiketter i flera olika bredder och på flera tråg samtidigt. Etiketterna är självhäftande etiketter på rullar.

Modulen heter WeLabel 5000 och kan applicera etiketter på både topp och botten samtidigt. Det gör att man till exempel kan ha en mer färgglad etikett på toppen med innehåll och prisinformation, medan man längst ner kan lägga spårningsinformation, datummärkning, streckkoder med mera.

Den digitala tvillingen ökar produktiviteten och hållbarheten
Denny Wolf är arkitekten bakom WeSharp-systemet, som håller DuraBlade-knivarna vassa och säkerställer längsta möjliga livslängd. Foto: Søren Winsløw

För några år sedan utvecklade Weber sina egna knivar för att skära kallskuret med mera. De tillverkar dem själva och de går under namnet DuraBlade för att understryka deras långa hållbarhet. Men även om hållbarheten är lång behöver de ändå slipas då och då. I stället för att vänta på att kniven ska bli matt och sedan vässa den tills den ser vass ut igen, har Weber utvecklat en ”digital tvilling” för varje blad de producerar.

Varje blad har en graverad streckkod som gör den unik. Eftersom de kan tillverkningsprocessen och materialet och har mer än 10 års data om hur knivar slits, kan de göra modeller som mycket exakt förutsäger när en kniv närmar sig tiden för slipning. Den digitala slipmaskinen (WeSharp 7000) kan även utföra en helt perfekt slipning (vinkel och djup), vilket gör att du inte slipar mer än absolut nödvändigt. På så sätt kan du undvika oförutsedda produktionsstopp och säkerställa en längre hållbarhet på knivarna.

När kniven är slipad uppdateras data om kniven så att knivens status när som helst kan ses i Webers IoT-baserade system.

Övervakning för optimering
Weber kan övervaka hela produktionen från en och samma arbetsstation och få data om energiförbrukning, knivarnas skick och granska videosekvenser från produktionen. Foto: Søren Winsløw.

Weber visade också hur deras system kan utrustas med övervakningskameror som är direkt integrerade i systemet. Du väljer var och hur många kameror du vill använda, och det ger dig möjlighet att övervaka kritiska processer och om du upplever ett definitivt produktionsstopp sparas data automatiskt, så du kan ringa upp filmerna och se vad som har gått fel.

Ickeinvasiv testning av förpackade livsmedel

Sist men inte minst introducerade Weber ett ick-invasivt test av de förseglade livsmedelsförpackningarna.
Testet sker genom att försiktigt suga in folien i en liten bubbla, som sedan belyses och analyseras spektralt för att bestämma syrehalten. Du väljer själv i vilka intervaller testet ska genomföras, eftersom det saktar ner produktionshastigheten.

Tobias Weber avslutade med att understryka att Weber tillverkar alla maskinkomponenter och system själva, vilket bidrar till att ge dem den insikt som gör det möjligt att uppnå den höga grad av integration som de uppnått.

De blå ”fötterna” håller nere folien medan ett vakuumsug vid den röda pilen drar upp folien en aning så att den kan skenas igenom för att testa syrehalten. Foto: Søren Winsløw

Läs vidare

Xeikon bjuder in till gratis webbseminarium om PPWR

Digitalpresstillverkaren Xeikons webbseminarium 7 november tar upp hur den nya EU-förordningen påverkar etikett- och förpackningsindustrin.
Xeikon

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack.
image

Martin & Servera tecknar avtal med Consupedia

Martin & Serveras avtal med hållbarhetsdatabasen Consupedia innebär att kunderna erbjuds information om klimatpåverkan på produktnivå.
Toppbild-1

Nuverica fyller kassan för vidare expansion

FoodTech-bolaget Nuverica, som erbjuder livsmedelsföretag en digital tjänst för närings- och hälsopåståenden, tar in tre miljoner i nytt kapital.
1.-Carolin-Solskar_Fotograf-Sebastian-Oresten1002

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker