Weber ökar kontrollen och flexibiliteten

PUBLICERAD: 17 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
CEO Tobias Weber var speciellt stolt över Webers nya inline etikettlösning, WeLabel 5000. Foto: Søren Winsløw

Weber, känt för sina stycknings- och förpackningslinjer för livsmedel, höjer digitaliseringsnivån och tillför ett antal nyheter till sina förpackningslinjer. Det framkom vid ett pressmöte på nyligen avslutade jättemässan för förpackningar, interpack i Düsseldorf.

Vd och delägare i familjeföretaget, Tobias Weber, berättar att man under ett antal år har arbetat intensivt med att koppla ihop alla sina produktionslinjer med Internet (IoT). Det innebär att en hel produktionslinje, som till exempel består av en slicer, staplare, transportband, buffert, plockare, packare, kvalitetskontroll och placering i lådor, kan styras, samt stoppas och startas från valfri arbetsstation längs produktionslinjen, eller för den delen någon annan arbetsstation.
På interpack valde man att introducera ett antal nyheter, där vi fokuserar på fyra av dem här.

Inline etikettapplikation

Nyheten som stod klart högst upp på Tobias Webers lista var en ny modul för etikettapplicering. En stor del av Webers kunder behöver normalt ha etiketter på livsmedelsförpackningarna och måste därför köra dem genom en extra process för att uppnå detta. Det är inte längre nödvändigt eftersom det nu kan hanteras inline i förpackningslinjen. Modulen kan sättas in nästan var som helst i produktionslinjen och kan applicera etiketter i flera olika bredder och på flera tråg samtidigt. Etiketterna är självhäftande etiketter på rullar.

Modulen heter WeLabel 5000 och kan applicera etiketter på både topp och botten samtidigt. Det gör att man till exempel kan ha en mer färgglad etikett på toppen med innehåll och prisinformation, medan man längst ner kan lägga spårningsinformation, datummärkning, streckkoder med mera.

Den digitala tvillingen ökar produktiviteten och hållbarheten
Denny Wolf är arkitekten bakom WeSharp-systemet, som håller DuraBlade-knivarna vassa och säkerställer längsta möjliga livslängd. Foto: Søren Winsløw

För några år sedan utvecklade Weber sina egna knivar för att skära kallskuret med mera. De tillverkar dem själva och de går under namnet DuraBlade för att understryka deras långa hållbarhet. Men även om hållbarheten är lång behöver de ändå slipas då och då. I stället för att vänta på att kniven ska bli matt och sedan vässa den tills den ser vass ut igen, har Weber utvecklat en ”digital tvilling” för varje blad de producerar.

Varje blad har en graverad streckkod som gör den unik. Eftersom de kan tillverkningsprocessen och materialet och har mer än 10 års data om hur knivar slits, kan de göra modeller som mycket exakt förutsäger när en kniv närmar sig tiden för slipning. Den digitala slipmaskinen (WeSharp 7000) kan även utföra en helt perfekt slipning (vinkel och djup), vilket gör att du inte slipar mer än absolut nödvändigt. På så sätt kan du undvika oförutsedda produktionsstopp och säkerställa en längre hållbarhet på knivarna.

När kniven är slipad uppdateras data om kniven så att knivens status när som helst kan ses i Webers IoT-baserade system.

Övervakning för optimering
Weber kan övervaka hela produktionen från en och samma arbetsstation och få data om energiförbrukning, knivarnas skick och granska videosekvenser från produktionen. Foto: Søren Winsløw.

Weber visade också hur deras system kan utrustas med övervakningskameror som är direkt integrerade i systemet. Du väljer var och hur många kameror du vill använda, och det ger dig möjlighet att övervaka kritiska processer och om du upplever ett definitivt produktionsstopp sparas data automatiskt, så du kan ringa upp filmerna och se vad som har gått fel.

Ickeinvasiv testning av förpackade livsmedel

Sist men inte minst introducerade Weber ett ick-invasivt test av de förseglade livsmedelsförpackningarna.
Testet sker genom att försiktigt suga in folien i en liten bubbla, som sedan belyses och analyseras spektralt för att bestämma syrehalten. Du väljer själv i vilka intervaller testet ska genomföras, eftersom det saktar ner produktionshastigheten.

Tobias Weber avslutade med att understryka att Weber tillverkar alla maskinkomponenter och system själva, vilket bidrar till att ge dem den insikt som gör det möjligt att uppnå den höga grad av integration som de uppnått.

De blå ”fötterna” håller nere folien medan ett vakuumsug vid den röda pilen drar upp folien en aning så att den kan skenas igenom för att testa syrehalten. Foto: Søren Winsløw

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Nya Ready2Cook aluminiumtråg från Plus Pack

Danska Plus Pack lanserar tre nya Ready2Cook aluminiumtråg som ger flexibilitet, effektivitet och återvinningsbarhet.
R2C one size fits all 1920x1080

Leksands Knäckebröd får nytt utseende

Leksands Knäckebröds förpackningar får ny design och logga. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska startupen som producerar fiberbaserade förslutningar.
BOC

Plus Pack – nya livsmedelsförpackningar med 85% återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ.
Cubus fælles_edit2x