Skånes vinbönder lanserar nytt inför helgerna

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Två av pionjärerna inom skånsk vinodling: Bengt Åkesson och Murat Sofrakis. Foto: Anna Lind Lewin.

Dagsfärsk lansering av rött vin från Vingården i Klagshamn utanför Malmö, nylanseringar från Kullabergs vingård, släpp av ny mousserande rosé från Haväng samt höstens lanseringar från Flyinge och Arild. Åhus släpper sina nyheter 3 januari 2021.

Skåne är numera ett etablerat vinland, där ständigt nya vingårdar och nya odlingar läggs till. Vinodlingarna har utvecklats snabbt senaste åren och tar till vara på ett något kallare klimat med potential för friska och aromatiska viner.
Spännvidden på smaken har också ökat: Lanseringen av Balders Blod från vinpionjärerna Murat Sofrakis och Lena Jörgensen på Klagshamns vingård är ett fruktigt rött vin med fatkaraktär, medan Åhus vingård i januari släpper sitt klassiska, vita solarisvin med frisk smak, inslag av vinteräpplen, örter och citrusskal.

Vingården i Klagshamn
Nylansering 2 december 2021:
Balders Blod Reserve, 2018, nr 36903
Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, hasselnötter, chokladpraliner, lavendel och vanilj.

Textur Barrique, nr 31704
Orange vin, som skalmacererat i 25 dagar och ekfatslagrats i 24 månader.

Kullaberg Vingård
Nylansering 10 december 2021:
Josefinelust Brut Zero 2019 nr 94109, mousserande
Immelen 2020 nr 93147

Kullabergs Vingård har under året fått sju medaljer varav två guldmedaljer och erhållit en stjärna i AWC.
De är den första svenska vingården att nå denna kvalitetsutmärkelse i världens största vintävling.

Arilds Vingård
Bubbel Rosé nr 36215
Arilds Vingård Bubbel nr 33346
Arilds Vingårds Bubbel nr 35390
Bubbel Muscaris nr 36179

Sveriges idag största vingård med 135 000 vinstockar på 23 hektar. Expansionen fortsätter kommande 2 år med ytterligare 16 hektar i närbelägna Viken.

Flyinge Vingård
Pegasus Solera nr 33944
Ett vin inspirerat av Solerasystemet – en metod som används vid sherryframställning.
Flyinge Vingård är Sveriges enda KRAV-certifierade vingård.

Skepparps Vingård
Nylansering 10 december 2021:
Grand Prix Rosé mousserande 2020, nr 90222

Åhus Vingård – släpp på Systembolaget 3 januari 2022:
Åhus Solaris 2020 nr 37076
Klassiskt, vitt solarisvin med frisk smak, inslag av vinteräpplen, örter och citrusskal. Vinet har jäst och lagrats på ståltank.

Åhus Solaris XO nr 37078
En nyhet och ett direkt svar på önskemålen från våra kunder: ett solarisvin med rund och mogen smak, tappat på 75 cl-flaskor. Vinet, som är en cuvée, presenterades med framgång på Vinfestivalen i Skepparp i juli 2021 och belönades med Silvermedalj vid International Wine and Spirits Awards 2021.

Åhus Guld nr 37077
Iscider av äpplen odlade i grannbyn Härnestad. Serveras väl kylt, som det är eller till söta desserter med friska bär, ost, kvittenmarmelad. Till varje flaska används ca 2,5 kg äpplen. Åhus Guld belönades med Great Gold vid International Wine and Spirits Awards 2021.

Flera skånska vingårdar satsar nu också på destillat, som Lottenlunds Estate som släppt två gin under hösten.

 

 

Läs vidare

Kronfågel lanserar krispiga Chicken Nuggets Spicy

Kronfågels ätklara nyhet Chicken Nuggets Spicy kombinerar krispig tempura med smaker från chili, peppar och persilja.
kronfågel

Ökat intresse för meze – nya lanseringar från Salakis

Skånemejeriers varumärke Salakis lanserar Labneh och Ayran för att möta den ökande efterfrågan på meze.
Salakis

Skånemejeriers julklassiker är tillbaka

Skånemejerier presenterar årets julprodukter med smak av pepparkaka och kardemumma: Bravo Vinter, Pepparkaksfil och Vaniljyoghurt Pepparkaka.
Unknown

Skogaholm lanserar Julruta med smak av pepparkaka

Skogaholm Julruta är ett mjukt portionsbröd på tillfälligt besök med en pepparkakssmak som ska ge extra mycket julkänsla.
julruta

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker