Nu är det säsong för den vandrande skrei-torsken

PUBLICERAD: 17 januari 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Varje år mellan januari och april kommer skreien till den nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen från Barents hav ger den ett kött som är muskulösare, fastare och vitare än vanlig torsk. 

Skrei kommer från världens största torskbestånd, den nord-ostarktiska torsken i Barents hav. Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida eller vandra och torsken får bara kallas skrei mellan januari och april. Varje år lämnar omkring 500 miljoner torskar Barents hav för att leka kring Lofoten i Nordnorge och ungefär 90 procent återvänder till Barents hav. 

Tack vare god förvaltning är beståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från norska WWF och hela det norska torskfisket är certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). En stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.

Efter en lång vandring genom kalla klara vatten och hårda strömmar blir skreien muskulös med ett fast vitt kött. Skreien lagrar överflödigt fett i levern och inte i musklerna, vilket gör den mycket mager. Dessutom uppges den vara rik på protein, vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror.

”Nu är äntligen årets sjömatshöjdpunkt här! Det är en gammal väletablerad tradition att fiska och äta skrei i Norge och jag hoppas att fler svenskar passar på att njuta av färsk norsk vildfångad torsk när den är som bäst. Förutom en fantastisk smak är skreien fullpackad med de mineraler och vitaminer som krävs för att klara av de sista månaderna av mörker innan våren infinner sig”, säger Sigmund Bjørgo på Norges Sjömatråd. 

I Norge har man en månghundraårig tradition av att utnyttja fisken till fullo och alltifrån filéer, rom, kinder, lever, huvud och tunga tas tillvara. Men skrei är en delikatess i fler länder än Norge. Torkad skrei exporteras till Italien som Stoccafisso, hel skrei saltas och torkas för att skickas till Portugal och Brasilien som Bacalao. Huvudet går till Nigeria, där det kokas till fond i grytor. Magen anses som en delikatess i Asien. Kind, tunga och filé skickas bland annat till Sverige.

Skrei ska ätas färsk under säsongen som pågår mellan januari och april. Förra året exporterades 259 ton skrei från Norge till Sverige under skrei-säsongen. 

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskt lösgodis gör internationell succé

Efterfrågan på svenskt lösgodis ökar runt om i världen tack vare internettrenden ”Swedish candy”.
alltgodis_gul-2

Hushåll – växtbaserat alternativ till frukostmackan

Violife lanserar Hushåll som ett växtbaserat alternativ till den klassiska frukostosten.
violife

Premiär för årets första frilandsodlade färskpotatis

Årets första färskpotatis grävdes upp på Bjärehalvön den 29 april i samband med Svensk Potatis årliga event.
Burlap sack and 10% Discount isolated on white background

Nu upphävs högriskområdet för fågelinfluensa

Jordbruksverket upphäver restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.
Jordbruksverket. Ella Sigvardsson. Foto Anna Hållams / Jordbruksverket