Premiär för årets första frilandsodlade färskpotatis

PUBLICERAD: 30 april 2024
UPPDATERAD: 30 april
Coop har startat en skattjakt efter årets första svenska färskpotatis. 26 butiker har fått en påse vardera på cirka 300 gram. Foto: Coop Sverige

Den första färskpotatisen grävdes upp på Bjärehalvön den 29 april i samband med Svensk Potatis årliga event. Odlarna och Svensk Potatis skänkte potatisen till Ica, Coop, Axfood, CityGross, Lidl och Martin & Servera, som fick 10 kilo vardera att använda till aktiviteter som genererar pengar till välgörenhet.

Trots årets kyla har potatisen vuxit till sig. Premiärplockningen den 29 april blev en stor potatisfest, när odlare, dagligvarukedjorna, press och branschfolk samlades ute på potatisfälten i Mäsinge Strand på Bjäre.

– Väldigt roligt att se att så många är här för att hylla en jättefin råvara och alla våra svenska potatisodlare. Det firar vi med att skänka 10 kilo svenska primörer till Ica, Coop, Axfood, Lidl, Citygross och Martin & Servera, där vi nu får se vad de hittar på för att på ett inspirerande sätt uppmärksamma svensk färskpotatis, säger AnnaKarin Hamilton, som är vd på Svensk Potatis.

Coop har delat upp de tio kilona färskpotatis i påsar på cirka 300 gram, som har skickats ut till kedjans 26 konsumentföreningar. Påsarna har placerats ut i 26 Coop-butiker från Coop Norrbotten i norr till Coop Syd i Skåne.

Nu bjuds Coops kunder in till en skattjakt, där det gäller att få tag på de åtråvärda primörerna.

– Håll utkik nästa gång du besöker din Coop-butik. Kanske är det just din butik som en av de 26 påsarna gömts i. Om man handlar i någon av våra mindre föreningar ökar så klart oddsen att färskpotatisen nått just den butiken, säger Elise Andersson, inköps- och sortimentsansvarig för frukt och grönt på Coop Sverige.

– Ett förslag är så klart att bege sig direkt till där potatisen normalt förvaras, men jag vet att aktuella butiker har satt upp ledtrådar för dem som deltar i skattjakten. Först till kvarn gäller – så varmt lycka till.

98 procent av svenska hushåll äter potatis, enligt Potatisrapporten 2023 som har tagits fram av Svensk Potatis. Organisationen märker av ett ökat intresse för potatis och många vill testa nya potatissorter och tillagningssätt. 18 procent anger att de kommer äta mer potatis framöver.

Potatisrapporten 2023 kan laddas ner här

Läs vidare

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd