Svenskt lösgodis gör internationell succé

PUBLICERAD: 2 maj 2024
UPPDATERAD: 3 maj
Bubs godis är gelatinfritt och veganskt. Det är framför allt skallarna och ovalerna som har blivit företagets signum. Foto: Pressbild

Internettrenden ”Swedish candy” har gjort internationell succé. Runt om i hela världen, men framför allt i USA och Australien, provar nya konsumenter hallonlakritsskallar och fruktiga ovaler från Bubs. Den höga efterfrågan gör att Orkla Confectionery & Snacks nu gör en första investering på 20 miljoner kronor i Bubs godisfabrik i Jönköping

Lösgodis har varit ett svenskt fenomen sedan 1980-talet, då Livsmedelsverket började tillåta självplock för kunder. Idag äts ungefär 15 kilo godis per person och år i Sverige. Efter dippen under pandemin är lösgodisförsäljning nästan tillbaka på samma nivåer som tidigare.

Nu har det svenska lösgodiset dessutom fått en internationell arena tack vare internetfenomenet ”Swedish candy” som har slagit stort på TikTok och Instagram.

– Vi märker av den internationella trenden genom allt fler internationella besökare på hemsidan, följare i sociala medier och många nya förfrågningar från internationella grossister. Det är otroligt roligt att se folks förundran och entusiasm när de tar de första tuggorna på en svensk döskalle, oval eller blixt, säger Niclas Arnelin, affärsområdeschef för konfektyr på Orkla Confectionery & Snacks Sverige och tidigare vd på Bubs.

Bubs har tillverkat godis i Jönköping sedan 1992. 2022 köpte Orkla Confectionery & Snacks Sverige det familjegrundade godisföretaget som förra året hade en tillväxt på 48 procent.

Den höga efterfrågan gör att Orkla Confectionery & Snacks nu investerar 20 miljoner kronor för att öka kapaciteten i godisfabriken i sommar. Det är den initiala delen av en större utbyggnadsplan och den första investeringen kommer att innebära en kapacitetsökning på cirka 20 procent.

– I första hand bygger vi ut för att ta hand om alla godisälskare och kunder här i Sverige. Men när vi nu ökar kapaciteten, både på kort sikt och i kombination med våra planer på längre sikt, så hoppas vi även kunna nå en mer internationell marknad. I dagsläget går ungefär 25 procent av vår produktion på export, framför allt till våra nordiska grannländer, säger Niclas Arnelin.

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord