Kan ekonomiska styrmedel rädda folkhälsan och miljön?

PUBLICERAD: 30 september 2025
UPPDATERAD: 2 oktober
”Policylabb för ekonomiska styrmedel” ska kartlägga attityder och effekter av olika ekonomiska styrmedel som kan styra konsumtion och produktion av livsmedel mot hållbara och hälsosamma val. Foto: Pressbild

Hur kan ekonomiska styrmedel användas för att bidra till bättre folkhälsa och minskad miljöbelastning – samtidigt som statens kostnader sjunker? Nu startar ett så kallat ”policylabb” som ska utforska hur riktade ekonomiska incitament skulle få fler att göra hållbara och hälsosamma matval.

Vinnova-projektet ”Policylabb för ekonomiska styrmedel” ska kartlägga attityder och effekter av olika ekonomiska styrmedel som kan styra konsumtion och produktion av livsmedel mot hållbara och hälsosamma val. Målet är att ta fram policy-prototyper som kan testas i verklig beslutsmiljö och på sikt bidrar till nationella policyförändringar som främjar hållbara och hälsosamma val.

Bakom satsningen står Organic Sweden, Livsmedelsakademin och Beteendelabbet, som vill samla hela matsystemet – från producenter och handel till forskare och konsumenter – för att tillsammans utforska möjliga vägar framåt.

– Vi ser en stor, outnyttjad potential i att använda ekonomiska styrmedel för att styra mot bättre matval – för naturen och folkhälsan. Till exempel kan differentierad moms för specifika varugrupper göra de hållbara och hälsosamma alternativen mer tillgängliga, säger Anton Järild, projektledare för Policylabb för ekonomiska styrmedel hos Organic Sweden.

Policylabbet bygger på en experimentell och samskapande metod, där producenter, handel, konsumenter, myndigheter och forskare deltar, med syfte att undersöka attityder och effekter av olika ekonomiska styrmedel.

Pågår till maj 2026
– Vi ser en efterfrågan, både bland konsumenter, livsmedelsföretag och handel, på styrmedel som underlättar hälsosamma och hållbara val. Genom vår kommande konsumentundersökning vill vi ta reda på lite mer i detalj hur olika ekonomiska styrmedel skulle tas emot och hur de ska utformas för att skapa verklig förändring, säger Ida Lemoine från Beteendelabbet, som är ansvarig för intressentdialoger i projektet.

Policylabbet startar hösten 2025 och pågår fram till maj 2026. Projektet genomförs i samverkan mellan innovationsplattformarna Mission Matmiljö och PUSH, där Organic Sweden respektive Livsmedelsakademin ingår. Även Beteendelabbet medverkar i projektet med särskilt fokus på beteendevetenskaplig analys & systemdesign.

– Det här är ett gyllene tillfälle att samla olika aktörer och utforska hur vi skulle kunna utforma incitament som ger effekt på riktigt. Genom att samla olika aktörer från matsystemet kan vi bättre förstå, analysera och utveckla verktyg som förbättrar både konsumenternas och producenternas förutsättningar, säger Amanda Allvin, projektansvarig för kommunikation och kunskapsspridning vid Livsmedelsakademin.

Senaste nytt

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Läs vidare

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Plant Protein Production AB i Jämjö ska producera svenskt växtbaserat protein av åkerböna.
Skärmavbild 2025-11-10 kl. 11.56.46
125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion

Tetra Pak Factory OS är en ny AI-driven plattform för livsmedelsproduktion – en skalbar och modulär lösning som kopplar ihop hela fabriken.
Tetra Pak® Factory OS™
Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion