Tetra Pak öppnar nytt utvecklingscenter

PUBLICERAD: 17 juni 2025
UPPDATERAD: 19 juni
Den officiella invigningen av Tetra Paks New Food Technology Development Centre hölls den 13 juni, då bandet klipptes av Charles Brand, vice vd för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak. Deltagarna fick en rundtur i anläggningen, testade de produkter som redan är under utveckling och lärde sig mer om centrets möjligheter. Foto: Pressbild

Tetra Paks pilotanläggning New Food Technology Development Centre har öppnat i Karlshamn. Där har producenter av fermenterade livsmedelsprodukter möjlighet att ta sina livsmedel från prototyp till produktion med skräddarsytt stöd från experter.

Tetra Paks New Food Technology Development Centre i Karlshamn är utformat som en toppmodern pilotanläggning och ska fungera som en brygga mellan bioteknologisk labbverksamhet och småskalig produktion. Här kan företag utveckla och testa nya växtbaserade och fermenterade livsmedel, som till exempel produkter framtagna med precisions- eller biomassafermentering.

Lanseringen bygger vidare på Tetra Paks investeringar inom livsmedelsinnovation och etableringen av Biotech Heights – en innovationshub i samarbete med Lunds universitet – som lanserades under 2023.

– I en tid då andra i branschen skalar ned, går vi framåt – och Tetra Pak New Food Technology Development Centre är vårt hittills starkaste åtagande inom fermenteringsbaserade livsmedel. Vi tror att man behöver utveckla nya livsmedelskällor för att kunna försörja en växande befolkning, men vi förstår också att uppskalning av nya livsmedelsprodukter för många producenter innebär att ge sig in i det okända – och det är just det vi är starka på, säger Charles Brand, Executive Vice President for Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak.

Från prototyp till produktion
En stab av högkvalificerade bioteknik- och livsmedelsteknologer, laboratorietekniker och experter på linjelösningar samarbetar för att designa, köra och analysera tester som är anpassade till kundens unika mikroorganism och önskade produktionsresultat – oavsett om fermentering används för att skapa funktionella ingredienser eller för att utveckla till exempel kött- och fiskanaloger.

Kunderna erbjuds även samarbete med Tetra Paks andra produktutvecklingsanläggningar i Lund för att uppnå önskade livsmedelsegenskaper, testa olika produktutformningar, utveckla sina varumärken och skapa effektiva marknadsstrategier.

– Vi kan mat. Vi kan maskiner och teknik. Med vår långa erfarenhet av livsmedelsproduktion och vårt nätverk av utvecklingscenter hjälper vi nystartade företag inom livsmedelsområdet att gå från prototyper till fungerande produktionslinjer. Livsmedelsinnovation ska inte ses som något visionärt långt in i framtiden – det handlar om praktiska lösningar som kan sätta mat på butikshyllorna världen över, redan idag, säger Charles Brand.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning