
Svegros nya växthus på Färingsö är Sveriges första och enda helautomatiska växthus för sallatsodling. När produktionen är i full gång kommer 2,2 miljoner sallatshuvuden om året att odlas.
Svegros nya sallatshus på Färingsö har en yta på 4 300 m2 och ett fullt automatiserat odlingssystem. Plantan transporteras genom växthuset från sådd till skörd. I sista steget kvalitetssäkras produkten och vidrörs då för första gången av mänsklig hand.
I det nya växthuset med kommer Svegro att odla krispsallat och huvudsallat.
– Jag är otroligt glad och stolt över att vi framöver kan leverera ännu mer sallat som är odlad i Sverige, varje dag och året runt. När växthuset är i full gång kommer vi att odla över två miljoner sallatshuvuden varje år. Det finns ett stort intresse bland våra kunder inom både dagligvaruhandeln och food service för svenskodlad sallat. Vi märker av en ökad medvetenhet och ambition att välja svenskodlat, färskt grönt, säger Kristin Orrestig, vd på Svegro.
Full beläggning till hösten
I samband med invigningen den 22 maj levereras de första lådorna med krispsallat och huvudsallat. Till hösten beräknas anläggningen ha 100 procents beläggning.
– Satsningen på vårt helautomatiska växthus är den enskilt största investering som Svegro har gjort på 2000-talet. Vi fortsätter att ta ansvar och driva utvecklingen framåt genom att producera goda och gröna produkter med ett lägre klimatavtryck, säger Lisa Lindström, varuförsörjningschef på Svegro.
Svenskar äter i snitt 5,5 kilo sallat per år. Endast 40 procent av denna sallat är odlad i Sverige, främst under sommaren och då frilandsodlad utomhus på fält. För sallat som importeras från andra länder uppges transporterna stå för upp till 80 procent av produkternas koldioxidutsläpp. Sallat som odlas i Sverige, med förnybar energi och kortare transporter med förnybart bränsle, beräknas att ha ett lägre klimatavtryck än importerad sallat.