Nytt samarbete för framtidens sjömat

PUBLICERAD: 2 maj 2025
UPPDATERAD: 2 maj
Lilit Petrosyan och Milla Ritzman vid YH Akademins utbildning Gastronomiledare testar recept med ostronmjöl, som kan ses på bilden till höger. Foto: Matilda Runeson

I ett nytt samarbete mellan YH Akademin och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet utvärderas hur ostronmjöl från det invasiva stillahavsostronet kan bli hållbar sjömat.

De studerande på YH Akademins utbildning Gastronomiledare framtidens mat och protein har fått en unik möjlighet att bidra med sina perspektiv till forskningsprojekt som utvärderar ostronets potential som hållbar sjömat i Sverige. Projekten drivs av IVL, Musselfeed och Blå mat-centrum.

Stillahavsostronet (Magallana gigas) är ett växande ekologiskt problem längs västkusten. Arten breder ut sig snabbt, tränger undan inhemska arter, förstör badstränder och bildar svårskördade kluster. Dessutom finns idag ingen fungerande värdekedja för att ta vara på ostronet.

– Det känns verkligen som en win-win att både kunna hjälpa havet genom att ”städa upp” ostronen samtidigt som vi får en otroligt näringsrik råvara. Det finns så mycket potential i havet som vi inte utnyttjar, säger Jimmy Åberg Cheung, som är en av de studerande.

Naturlig smakförstärkare
Ostronmjölet tillverkas genom att ostronköttet rensas, torkas och mals. Det är rikt på smak och näringsämnen som zink och selen, har lång hållbarhet och fungerar som en naturlig smakförstärkare med tydlig umami-karaktär. De studerande har tagit fram egna recept med ostronmjölet, tillagat och bedömt resultatet, bland annat tillagades ostronmaräng, glass, soppa, såser och pasta. Samma procedur gjordes även med ett recept framtaget via AI.

– Vi vill att våra studerande ska förstå hela kedjan från råvara till färdig produkt, och samtidigt bidra till att lösa ett verkligt problem. Ostronmjölet ger inte bara fantastisk smak – det representerar ett nytt sätt att tänka kring hållbar mat, säger Matilda Runeson, utbildningsledare på YH Akademin.

Nya insikter
Resultatet från laborationerna har nyligen delats med forskargruppen, som i sin tur har fått nya insikter kring smak, tillämpning och kreativ potential.

– Det är spännande att nu ha fått ta del av upplevelsen att arbeta med ostronmjölet och höra ”recensioner”. När det gäller något så kreativt som matlagning och produktutveckling tycker jag det är superviktigt att inkludera fler perspektiv – särskilt från de kreativa själva, som i det här fallet professionella kockar, säger Elisabet Henriksson, institutsdoktorand vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Det här projektet visar verkligen vad som händer när forskning, utbildning och gastronomisk kreativitet möts. Det är så vi formar framtidens hållbara mat.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål