Ny forskning om åkerböna

PUBLICERAD: 22 april 2025
UPPDATERAD: 22 april
Åkerbönan, även kallad bondböna, är en av världens äldsta odlade grödor. Foto: Åsa Grimberg

Förädling av åkerböna kan bidra till en ökad odling av proteingrödor i Sverige och samtidigt främja användningen som livsmedel. Hannah Ohm har i sitt doktorsarbete vid SLU undersökt 220 sorter från hela världen och kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper.

Åkerbönan, även kallad bondböna, har stor potential för ökad odling i ett mer hållbart framtida jordbruk. Den är en av de mest effektiva baljväxterna när det gäller biologisk kvävefixering, vilket kan minska behovet av mineralgödsel. Samtidigt producerar den proteinrika frön med högt näringsvärde. Förädling av härdigare, mer högavkastande och godare åkerbönor pågår.

– Om vi odlade mer åkerböna i Sverige skulle vi också kunna minska vårt beroende av importerad soja och öka mångfalden i våra odlingssystem, säger Hannah Ohm.

Efter att ha odlat 220 sorter från hela världen under två säsonger visar Hannah Ohm i sitt doktorsarbete vid SLU att det finns betydande skillnader i sortmaterialet när det gäller blomningstid, planthöjd, avkastning och fröets näringsinnehåll. Dessutom är ärftligheten hög för de flesta av egenskaperna, vilket är gynnsamt för växtförädlare.

En positiv upptäckt var att en hög skörd inte automatiskt är kopplad till ett lägre proteininnehåll, vilket ofta är fallet i andra grödor, såsom vete. Detta tyder på att det kan vara möjligt att kombinera hög avkastning med hög näringskvalitet i framtida sorter.

Viktiga genmarkörer
Hannah Ohm har också identifierat delar av åkerbönans arvsmassa som är kopplade till tio viktiga agronomiska egenskaper. Det handlar om så kallade genmarkörer, som gör det möjligt att använda gentester för att hitta de mest lovande växterna i ett förädlingsmaterial. Dessa genetiska pusselbitar kan användas i förädling av nya sorter som ger högre skördar och är bättre anpassade till nordliga odlingsförhållanden.

Ett exempel är blomnings- och mognadstiden, som är avgörande för hur väl åkerbönan klarar sig på våra breddgrader. Eftersom Sverige sträcker sig över flera klimatzoner, med stora skillnader i till exempel temperatur, dagslängd och växtsäsongens längd, behövs dessutom sorter som är anpassade till olika regioner.

– Vi har identifierat en särskild grupp av gener, som bland annat påverkar när och hur åkerbönan blommar, berättar Hannah Ohm.

Nya sorter med förbättrad näringsprofil
Hon har också undersökt hur åkerbönans frön utvecklas och lagrar in protein, stärkelse och olja. Den ökade kunskapen om hur dessa ämnen bildas under fröets utveckling, och vilka gener som är inblandade, är ett viktigt bidrag till grundforskningen och kan i förlängningen användas för att förädla fram sorter med förbättrad näringsprofil.

– Jag hoppas verkligen att växtförädlingen kommer att dra nytta av den kunskap och de genetiska resurser och verktyg som har tagits fram i mitt doktorsarbete, och att avhandlingen därmed bidrar till ett mer hållbart framtida jordbruk med fler växtbaserade proteinkällor, säger Hannah Ohm.

Avhandlingen ”Genetic insights into seed development, flowering and diversity in faba bean: pre-breeding for sustainable agriculture” kan laddas ner här

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål