Mat-timmen ska inspirera barn och unga i köket

PUBLICERAD: 4 april 2025
UPPDATERAD: 10 april
HelloFresh har skapat initiativet Mat-timmen ihop med tv-kocken Markiz Tainton för att inspirera unga att hitta matglädjen. Foto: Pressbild

Var fjärde svensk saknar kunskap om hur man bygger en näringsrik måltid, enligt en ny undersökning från HelloFresh. För att inspirera unga att hitta matglädjen har HelloFresh skapat initiativet Mat-timmen, ihop med tv-kocken Markiz Tainton.

En ny Verian-undersökning från HelloFresh visar att en av fyra svenskar (24%) inte vet hur man bygger en näringsrik måltid, och en femtedel är osäkra på hur de kan äta mer varierat.

Enligt en rapport från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten drabbas allt fler barn och unga i Sverige av hälsobesvär som kan kopplas till ohälsosamma matvanor.

TV-kocken och kokboksförfattaren Markiz Tainton menar att vuxna själva måste hitta matglädjen för att kunna vara goda förebilder och inspirera barn och unga.

– Enligt undersökningen tycker åtta av tio att föräldrarna bär huvudansvaret för att lära barn och unga om matlagning och näringslära. Då funkar det inte att så många inte vet hur man äter näringsrikt och varierat. Föräldrarna är de största inspirationskällorna. För att kunna lära ut måste vi först lära oss själva, säger Markiz Tainton.

Matlagningskunskaper förloras i take away-samhället
30 procent av svenskarna uppger att de äter hämtmat varje vecka. För många beror det på bristande inspiration (37%), eller att det är tråkigt att laga mat (18%).

– Hämtmat är ett fantastiskt sätt att lyxa till det, eller som nödlösning när man inte får ihop vardagen. Men bekvämligheten får inte gå så långt att vi förlorar våra kunskaper och rutiner kring matlagning, säger Markiz Tainton.

HelloFreshs undersökning visar att skolans hem- och konsumentkunskap inte räcker till för att lära unga om mat. Ämnet som omfattar mat, måltider och hälsa, konsumtion och ekonomi samt miljö och livsstil, är idag skolans minsta ämne. En majoritet (58%) uppger att deras matvanor inte har påverkats av hem- och konsumentkunskapen i skolan, och var tredje önskar att de hade fått mer undervisning i matlagning under sin skoltid.

Mat-timmen
För att inspirera och utbilda unga inom matlagning, hälsa och matsvinn har HelloFresh skapat initiativet Mat-timmen. Syftet är att väcka matglädjen hos fler barn genom matlagningstillfällen på grundskolor tillsammans med tv-kocken Markiz Tainton. Inledningsvis genomförs aktiviteter på Fredrikshovs slotts skola i Stockholm och Brogårdaskolan i Bjuv – hemkommun till HelloFresh distributionscenter i Sverige.

– Vi är oerhört glada över att testa Mat-timmen i samarbete med skolorna och att få möjligheten att laga mat tillsammans med så engagerade elever. Vi är övertygade om att matlagning och näringslära behöver och förtjänar en större plats i både den svenska läroplanen och i hemmen – något som både vår undersökning och Folkhälsomyndighetens senaste rapport tydligt visar, säger Sofia Fattori, gastronomisk chef på HelloFresh.

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)