
1 av 3 svenskar uppger att de inte har råd att prioritera grönt på tallriken – mest utsatta är barnfamiljer och arbetslösa. Det visar Vegocracy Report 2025 från Picadeli.
Idag äter bara 1 av 10 svenskar frukt och grönt enligt riktlinjerna och bland dem som inte gör det säger 1 av 3 att huvudorsaken är att man inte har råd – en markant ökning från i fjol där 1 av 5 svarade samma sak. 59 procent säger att de ekonomiskt tuffa tiderna gör det svårare att köpa frukt och grönt så ofta som man vill.
Barnfamiljer och arbetslösa är mer utsatta än andra. Var tredje barnfamilj svarar att de inte har råd att äta tillräckligt med frukt och grönt, vilket är en ökning på 82 procent jämfört med fjolårets Vegocracy Report. Bland arbetslösa svarar 6 av 10 likadant.
– När priserna stiger blir de utsatta grupperna i samhället extra drabbade. Även om inflationen gått ner jämfört med förra året är matpriserna fortfarande höga, arbetslösheten ökar och oron i omvärlden är stor. Det visar sig i svenskarnas matvanor. I år svarar betydligt fler svenskar att de inte har råd att äta tillräckligt med frukt och grönt, en ökning på hela 63 procent. Det är alarmerande, säger David von Laskowski, koncernchef på Picadeli.
Svenskarna är medvetna – men vill ha strukturell förändring
Svenskarna vet värdet av nyttig mat. En majoritet (83 %) tror att hälsosam kost förbättrar livet, och nästan 4 av 10 oroar sig över att kosten har en negativ påverkan på deras hälsa.
Undersökningen visar också att svenskarna skulle välja bort skräpmat, om den blev dyrare, och köpa mer frukt och grönt om det var billigare. Nästan 8 av 10 säger att de skulle äta mer frukt och grönt om momsen togs bort.
– När vi tittar på vad som kommer att driva framtidens hälsosamma matval är det tydligt att prisvärdhet och tillgänglighet är avgörande. I en tid där klimatförändringar, befolkningsförändringar och ökad ojämlikhet pressar våra livsmedelssystem och vår förmåga att göra hälsosamma val, måste livsmedelsindustrin fortsätta att utmana status quo med nya lösningar. Samtidigt behöver beslutsfattare, leverantörer och samhälle tillsammans sänka de ekonomiska trösklarna för en hälsosammare framtid, säger David von Laskowski.
The Vegocracy Report bygger på en internationell undersökning av Ipsos på uppdrag av Picadeli. 12 000 personer i Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Sverige, Storbritannien och USA har intervjuats. Minst 1 000 intervjuer genomfördes i varje land mellan november 2024 och januari 2025.
The Vegocracy Report 2025 kan laddas ner här