Matföretag krokar arm för en bättre folkhälsa

PUBLICERAD: 12 mars 2025
UPPDATERAD: 13 mars
– Det här är en milstolpe då det är första gången så många ledande aktörer från så olika verksamhetsområden inom det svenska matsystemet samlas för att formulera konkreta åtaganden för bättre folkhälsa, säger Amanda Allvin på Livsmedelsakademin. Foto: Pressbild

25 bolag och organisationer inom matsystemet har tagit fram en rapport med konkreta åtaganden som ska göra det enklare att äta hälsosamt och minska kostrelaterade sjukdomar. Bakom rapporten står Vinnova-finansierade PUSH.

Rapporten ”En Gemensam PUSH” har tagits fram av innovationsplattformen PUSH, ett Vinnova-finansierat projekt som drivs av Livsmedelsakademin, Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat samt Chalmers tekniska högskola. Under drygt ett år har teamet bakom PUSH arbetat med att mobilisera företag och organisationer inom det svenska matsystemet bakom en stor mission: Att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla.

Nu krokar 25 bolag och organisationer inom matsystemet arm för att stoppa kostrelaterad sjukdom och död, däribland Ica, Lidl, Orkla foods Sverige och Sodexo,.

– Det här är en milstolpe då det är första gången så många ledande aktörer från så olika verksamhetsområden inom det svenska matsystemet samlas för att formulera konkreta åtaganden för bättre folkhälsa. Att aktörerna inom matsystemet samverkar är avgörande för att vi ska lyckas nå PUSH:s mission, säger Amanda Allvin på Livsmedelsakademin.

Mindre socker och salt
Några exempel från rapporten är Lidl, som kommer att minska mängden socker och salt i sina egna märken med 20 procent, Sodexo som fortsätter övergången till sitt koncept 50/50 i färsrätter för att minska intaget av rött kött och öka konsumtionen av baljväxter samt Scouterna, som vill använda scoutläger för att öka ungas medvetenhet om matens påverkan på hälsa och klimat.

– Vi behöver flytta fokus från att matval enbart är individens ansvar och i stället skapa ett matsystem där det blir enkelt att välja hälsosam mat. Företagen bakom den mat vi äter har en nyckelroll i att skapa en mer hälsosam och hållbar framtid. Genom att samarbeta, följa upp och skala upp insatser kan vi minska sjukdom och förbättra folkhälsan på riktigt, säger Anna Jörnvi på Dietisternas Riksförbund.

Årlig uppföljning
Planen är att följa upp åtagandena i rapporten årligen för att säkerställa att de gör skillnad. Samtidigt skapas ett nätverk där företag och organisationer inspirerar och stöttar varandra i sitt förändringsarbete.

– Vi kan inte vänta. Mat är en av de största faktorerna bakom livsstilssjukdomar – och det är fullt möjligt att förändra matsystemet så att hälsosamma val blir det självklara valet, säger Anna Lindelöw Mannheimer från Frisk Mat.

Rapporten kan laddas ner här
Läs mer om PUSH här

Senaste nytt

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Läs vidare

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen

Ovanligt att gränsvärdena för bekämpningsmedel överskrids

Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i mat visar att få prover innehåller halter över gränsvärdet.
Kristina Granelli_2