
25 bolag och organisationer inom matsystemet har tagit fram en rapport med konkreta åtaganden som ska göra det enklare att äta hälsosamt och minska kostrelaterade sjukdomar. Bakom rapporten står Vinnova-finansierade PUSH.
Rapporten ”En Gemensam PUSH” har tagits fram av innovationsplattformen PUSH, ett Vinnova-finansierat projekt som drivs av Livsmedelsakademin, Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat samt Chalmers tekniska högskola. Under drygt ett år har teamet bakom PUSH arbetat med att mobilisera företag och organisationer inom det svenska matsystemet bakom en stor mission: Att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla.
Nu krokar 25 bolag och organisationer inom matsystemet arm för att stoppa kostrelaterad sjukdom och död, däribland Ica, Lidl, Orkla foods Sverige och Sodexo,.
– Det här är en milstolpe då det är första gången så många ledande aktörer från så olika verksamhetsområden inom det svenska matsystemet samlas för att formulera konkreta åtaganden för bättre folkhälsa. Att aktörerna inom matsystemet samverkar är avgörande för att vi ska lyckas nå PUSH:s mission, säger Amanda Allvin på Livsmedelsakademin.
Mindre socker och salt
Några exempel från rapporten är Lidl, som kommer att minska mängden socker och salt i sina egna märken med 20 procent, Sodexo som fortsätter övergången till sitt koncept 50/50 i färsrätter för att minska intaget av rött kött och öka konsumtionen av baljväxter samt Scouterna, som vill använda scoutläger för att öka ungas medvetenhet om matens påverkan på hälsa och klimat.
– Vi behöver flytta fokus från att matval enbart är individens ansvar och i stället skapa ett matsystem där det blir enkelt att välja hälsosam mat. Företagen bakom den mat vi äter har en nyckelroll i att skapa en mer hälsosam och hållbar framtid. Genom att samarbeta, följa upp och skala upp insatser kan vi minska sjukdom och förbättra folkhälsan på riktigt, säger Anna Jörnvi på Dietisternas Riksförbund.
Årlig uppföljning
Planen är att följa upp åtagandena i rapporten årligen för att säkerställa att de gör skillnad. Samtidigt skapas ett nätverk där företag och organisationer inspirerar och stöttar varandra i sitt förändringsarbete.
– Vi kan inte vänta. Mat är en av de största faktorerna bakom livsstilssjukdomar – och det är fullt möjligt att förändra matsystemet så att hälsosamma val blir det självklara valet, säger Anna Lindelöw Mannheimer från Frisk Mat.