Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

PUBLICERAD: 20 januari 2025
UPPDATERAD: 20 januari
Arla Falkenberg – Europas största produktionsanläggning för cottage cheese – är nu fossilfri. Foto: Arla

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri. Övergången innebär att mejeriet minskar sitt koldioxidutsläpp med ungefär 3 000 ton per år.

De sista provkörningarna genomfördes i mitten av december och sedan dess drivs anläggningen helt utan fossila energikällor. Mejeriet blev då det sjätte av Arlas elva mejerier i Sverige som ställt om till fossilfri drift.

Arbetet inleddes 2022 och är ett samarbete med Falkenberg Energi AB. Energibolaget har byggt en helt ny fjärrvärmestation i anslutning till mejeriet som förser anläggningen med process- och lokalvärme.

Mer energieffektivt
I samband med övergången till fossilfri drift blir mejeriet också mer energieffektivt. Bland annat har anläggningens ångpannor ersatts med ett hetvattenbaserat system, vilket minskar värmeläckaget i distributionssystemet med cirka 10 procent.

Totalt förväntas mejeriets energianvändning minska med drygt 3 000 megawattimmar per år, vilket är ungefär lika mycket som 150 genomsnittsvillor använder under samma tid.

– Satsningen gynnar både miljön och vår verksamhet. Vi minskar våra klimatutsläpp enormt mycket och samtidigt kan vi använda energin på ett mer effektivt sätt, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.

”Energislukande process”
Satsningen är ett led i genomförandet av Arlas hållbarhetsstrategi. I enlighet med Parisavtalet ska företaget minska sina egna utsläpp med 63 procent till 2030, jämfört med 2015, och bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till högst 1,5 grader.

– Att förvandla mjölkråvara till högkvalitativa mejeriprodukter är en energislukande process. Därför är effektiviseringar och övergången till fossilfria energislag på våra mejerier högt upp på hållbarhetsagendan. Falkenberg inspirerar och visar vad som är möjligt genom gott samarbete, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.

Projektet har delfinansierats med bidrag från Naturvårdsverket och Europeiska unionen inom ramen för Klimatklivet.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland