Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

PUBLICERAD: 15 januari 2025
UPPDATERAD: 15 januari
Sofia Strandberg, Coop, och Claes Johansson, Lantmännen. Foto: Pressbild

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.

Lantmännen har i tio år drivit odlingsprogrammet Klimat & Natur som innehåller konkreta åtgärder för att minska klimatpåverkan och gynna biologisk mångfald. Genom kontraktsodling garanterar programmet lantbrukarna avsättning för skörden samtidigt som de ersätts för specifika insatser på gården, såsom användning av fossilfri växtnäring, precisionsodling och etablering av blommande zoner..

Nu har Coop anslutit sig till programmet genom att använda havre odlat enligt Klimat & Natur i sina havregryn. Dessa beräknas finnas på butikshyllorna från februari och framåt.

Samarbetet gör det möjligt för fler lantbrukare att ställa om till mer hållbara odlingsmetoder, samtidigt som mer havre med lägre klimatavtryck görs tillgängligt för konsumenterna.

Gemensamma klimatmål
– Det är mycket glädjande att ännu mer havre nu kan odlas med hållbara metoder enligt Klimat & Natur. Genom samverkan tar vi ansvar för att nå gemensamma klimatmål. Kombinationen av våra företags storlek och kraften bland våra tusentals medlemmar över hela landet utgör ett viktigt steg mot verklig förändring, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen.

Sedan starten 2015 har programmet, som idag omfattar vete, korn, råg och havre, bidragit till en minskning av klimatavtrycket med upp till 45 procent.

– Alla steg mot fler hållbara val i Coops butiker är glädjande. Att med dessa mer hållbart odlade havregryn ta ett sådant steg tillsammans med en kooperationskollega är lite extra roligt. Utvecklingen ligger i linje med såväl strategibeslut som externa åtaganden, till exempel vårt medlemslöfte om mer hållbara val, säger Sofia Strandberg, tf hållbarhetschef på Coop Sverige.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2