Svenskarnas favoritresmål – om smaklökarna får välja

PUBLICERAD: 3 januari 2025
UPPDATERAD: 3 januari
Den italienska maten tar en självklar förstaplats bland svenskarnas favoritkök med hela 40 procent av rösterna. Foto: Pressbild

Nära en av tre svenska resenärer (27%) väljer resmål baserat på destinationens lokala kök, det visar en undersökning genomförd av hotell- och resesöksajten momondo. Med hela 40 procent av rösterna tar det italienska köket en självklar förstaplats i svenskarnas hjärtan, följt av grekisk och thailändsk mat.

En undersökning baserad på flygsökningar på momondo.se visar att sju av de länder som står bakom svenskarnas tio mest populära kök också hör till svenskarnas mest sökta resmål för sommaren 2025. Det tolkar momondo som ett tecken på att vägen till en svensk resenärs hjärta verkligen går genom magen.

– Mat har inte bara blivit en anledning till att resa för många svenskar – utan även en prioritering under själva resan. I vår undersökning uppger fler än tre fjärdedelar av svenskarna att mat och dryck också är det de helst spenderar pengar på när de är utomlands, vilket understryker hur viktigt lokala smaker är för reseupplevelsen, säger Per Christiansen, reseexpert på momondo.

Topp 10: Svenskarnas favoritkök
1. Italienskt – 40 %
2. Grekiskt – 27 %
3. Thailändskt – 21 %
4. Japanskt – 14 %
5. Amerikanskt – 14 %
6. Spanskt – 13 %
7. Indiskt – 12 %
8. Kinesiskt – 12 %
9. Franskt – 11 %
10. Mexikanskt – 10 %

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen