Ny forskning vid Lunds universitet, med anslag från Hjärt-Lungfonden, visar att ultraprocessad mat är associerad med en ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom. Det gäller i synnerhet för kvinnor och drivs främst av sockersötade drycker och processat kött.
Den aktuella studien, som omfattar 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien, har följt deltagarna under 23 år. Nyckelresultat från studien visar på en association till att högt intag av ultraprocessad mat är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Risken är särskilt tydlig bland kvinnor och drevs främst av livsmedel, som sockersötade drycker och processat kött. Ingen koppling kunde påvisas mellan ultraprocessad mat och död i cancer.
– Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien.
Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung, menar att mer forskning nu behövs för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen:
– I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom.
Nova-systemet
Det finns flera system för att klassificera livsmedel utifrån hur de har bearbetats. Det system som är vanligast i dag när det gäller forskning om mat och hälsa är Nova. Enligt Nova klassificeras ultraprocessad mat som livsmedel som har genomgått omfattande industriella processer och oftast innehåller tillsatser som socker, salt och artificiella ämnen, till exempel sockersötade drycker, färdiga måltider och processat kött, som korv.
Studien ”Ultra-processed food consumption, plasma metabolite profile and risk of all-cause and cause-specific mortality in a population-based cohort” kan laddas ner här