Ny forskning om risker med ultraprocessad mat

PUBLICERAD: 19 december 2024
UPPDATERAD: 19 december
Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet, är ansvarig för studien om kopplingen mellan ultraprocessad mat och risk för död i hjärt-kärlsjukdom. Foto: Petra Olsson

Ny forskning vid Lunds universitet, med anslag från Hjärt-Lungfonden, visar att ultraprocessad mat är associerad med en ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom. Det gäller i synnerhet för kvinnor och drivs främst av sockersötade drycker och processat kött.

Den aktuella studien, som omfattar 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien, har följt deltagarna under 23 år. Nyckelresultat från studien visar på en association till att högt intag av ultraprocessad mat är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Risken är särskilt tydlig bland kvinnor och drevs främst av livsmedel, som sockersötade drycker och processat kött. Ingen koppling kunde påvisas mellan ultraprocessad mat och död i cancer.

– Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien.

Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung, menar att mer forskning nu behövs för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen:

– I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom.

Nova-systemet
Det finns flera system för att klassificera livsmedel utifrån hur de har bearbetats. Det system som är vanligast i dag när det gäller forskning om mat och hälsa är Nova. Enligt Nova klassificeras ultraprocessad mat som livsmedel som har genomgått omfattande industriella processer och oftast innehåller tillsatser som socker, salt och artificiella ämnen, till exempel sockersötade drycker, färdiga måltider och processat kött, som korv.

Studien ”Ultra-processed food consumption, plasma metabolite profile and risk of all-cause and cause-specific mortality in a population-based cohort” kan laddas ner här

Läs vidare

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset