Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

PUBLICERAD: 9 december 2024
UPPDATERAD: 9 december
Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, kan titulera sig som ”smaksäkrast i livsmedelsbranschen 2024” efter att ha tagit hem vinsten i premiärupplagan av tävlingen Smaksäkrast. Foto: Pressbild

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya tävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.

Smaksäkrast är en tävling som bygger på sensorisk vetenskap och fokuserar på produktutveckling. Initiativet kommer från TasteWorthy Insights i samarbete med Livsmedel i Fokus samt årets partners Solina och Spendrups. Tävlingen syftar till att öka intresset för smak och sensoriska tester, samtidigt som den lyfter fram sensorikens roll som en central del av livsmedelsbranschen.

Tävlingen hade totalt 74 deltagare som fick varsin Smaksäkrast-låda med två utmaningar – en grundsmakstest samt en sensorisk profilering. I grundsmakstestet fick deltagarna identifiera och bedöma 16 smakprover med olika intensiteter av grundsmaker. I den sensoriska profileringen bedömdes chokladprodukter med fokus på smak, arom och textur. För att lyckas krävdes förmågan att noggrant identifiera egenskaper och dess intensitet samt att repetera sina bedömningar utan vetskap om att samma prover testades flera gånger.

Efterlängtad tävling
Sebastian Johansson, som arbetar på Dagabs kvalitets- och hållbarhetsavdelning och ansvarar för testning av Axfoods egna varumärken, stod som vinnare när den första omgången av Smaksäkrast avgjordes. Han är även ledamot i Sveriges Sensoriska Nätverk och säger att tävlingen var efterlängtad.

– Smak och sensorik är helt avgörande för att skapa attraktiva produkter och upplevelser. Den här sortens initiativ behövs för att understryka värdet av sensoriska tester och tränade sinnen i produktutveckling, säger Sebastian Johansson.

Mer information om tävlingen Smaksäkrast finns här

Senaste nytt

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Alkoholfritt vin i PET-flaska till picknicken

Lagom till picknicksäsongen släpper Spring Village två nya alkoholfria viner i en praktisk PET-flaska, som är lätt att ta med på picknicken.
spring-villag-alkoholfrinyhet

Läs vidare

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2