Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

PUBLICERAD: 9 december 2024
UPPDATERAD: 9 december
Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, kan titulera sig som ”smaksäkrast i livsmedelsbranschen 2024” efter att ha tagit hem vinsten i premiärupplagan av tävlingen Smaksäkrast. Foto: Pressbild

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya tävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.

Smaksäkrast är en tävling som bygger på sensorisk vetenskap och fokuserar på produktutveckling. Initiativet kommer från TasteWorthy Insights i samarbete med Livsmedel i Fokus samt årets partners Solina och Spendrups. Tävlingen syftar till att öka intresset för smak och sensoriska tester, samtidigt som den lyfter fram sensorikens roll som en central del av livsmedelsbranschen.

Tävlingen hade totalt 74 deltagare som fick varsin Smaksäkrast-låda med två utmaningar – en grundsmakstest samt en sensorisk profilering. I grundsmakstestet fick deltagarna identifiera och bedöma 16 smakprover med olika intensiteter av grundsmaker. I den sensoriska profileringen bedömdes chokladprodukter med fokus på smak, arom och textur. För att lyckas krävdes förmågan att noggrant identifiera egenskaper och dess intensitet samt att repetera sina bedömningar utan vetskap om att samma prover testades flera gånger.

Efterlängtad tävling
Sebastian Johansson, som arbetar på Dagabs kvalitets- och hållbarhetsavdelning och ansvarar för testning av Axfoods egna varumärken, stod som vinnare när den första omgången av Smaksäkrast avgjordes. Han är även ledamot i Sveriges Sensoriska Nätverk och säger att tävlingen var efterlängtad.

– Smak och sensorik är helt avgörande för att skapa attraktiva produkter och upplevelser. Den här sortens initiativ behövs för att understryka värdet av sensoriska tester och tränade sinnen i produktutveckling, säger Sebastian Johansson.

Mer information om tävlingen Smaksäkrast finns här

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning