Fem nya centrum ska stärka Sveriges livsmedelssystem

PUBLICERAD: 5 december 2024
UPPDATERAD: 5 december
Provtagningsrobot på Lantmännens Framtidsgård Svalöv. Foto: Pressbild

Forskningsrådet Formas satsar 300 miljoner kronor på fem nya centrum med fokus på ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet.

Fem nya tvärvetenskapliga centrumbildningar får dela på 300 miljoner kronor för att under fyra år genomföra sina satsningar som ska stärka omställningen för svensk livsmedelsproduktion.

– Att rusta upp livsmedelsberedskapen är en nationell angelägenhet som kräver en historisk satsning som kan förse livsmedelssektorn och samhället med nödvändiga kunskaper. Genom de nya projekten skapar vi möjlighet för större och längre partnerskap, nytänkande och praktiknära kunskaper, säger Alexandre Dubois, forskningssekreterare på Formas.

Intresset för utlysningen har varit stort och brett. Fler än 100 aktörer från näringslivet och fler än 40 från offentlig sektor har gått samman med Sveriges främsta livsmedelsforskare. De centrum som nu bildas har inriktning på en fossilfri svensk livsmedelskedja, förbättrad resiliens genom måltidsperspektiv, en cirkulär försörjningsmodell utan avfall och hur hot mot livsmedelsförsörjningen kan upptäckas och hanteras.

Fossilfri energi i lantbruket
Lantmännen har varit medsökande i och deltar i två av de fem projekten.

– Det är glädjande att förståelsen är så pass stor för hur hållbarhet och beredskap hänger samman med lönsamhet och konkurrenskraft. Det skapar goda förutsättningar för viktiga projekt med bäring på livsmedelssystemets betydelsefulla roll i samhället, i fredstid såväl som under kris eller krig, säger Mikael Åstrand, Director Group R&D and Innovation på Lantmännen.

Inom centrumet AgroDrive vid Sveriges Forskningsinstitut RISE ska arbete med fokus på omställningen till fossilfri energi i jordbruket och distributionsledet till livsmedel bedrivas. Ambitionen är en så nära fossilfri svensk livsmedelskedja som möjligt 2030 och en helt fossilfri 2050, vilket kopplar direkt an till lantbruks- och livsmedelssektorns egna klimatåtaganden.

– Den här typen av satsningar är helt avgörande för att svenska företag, inte minst Lantmännen, även framgent ska vara marknadsledande, säger Mikael Åstrand.

Växtförädling och fullkorn
Inom centrumsatsningen FORCE vid Lunds universitet ligger fokus på att öka svensk livsmedelsindustris motståndskraft och konkurrenskraft i en internationell kontext. Satsningen kommer att inkludera projekt av både teoretisk och praktisk karaktär samt löpande policyarbete. Lantmännen kommer inom ramen för FORCE att lägga särskilt fokus på växtförädling och fullkornsrelaterade projekt.

– Forskningen kring fullkorn har sedan länge visat på en rad hälsofördelar och bevisen blir allt starkare. Därtill är av stor vikt att vi utforskar och testar alla tänkbara sätt att i högre grad få konsumenter att välja produkter som tar till vara hela råvaran. Där ligger det ett ansvar hos oss företag att utveckla sensoriken, säger Mikael Åstrand.

– Växtförädlingen i Sverige och Europa har ökat avkastningspotentialen och anpassat kvaliteten till behoven i grödorna de senaste decennierna. Framöver kommer växtförädlingen att bli än viktigare. Utvecklad och nischad AI-teknik och CRISPR-CAS9 är viktiga verktyg för att säkra att den globala livsmedelsproduktionen räcker till. Ny teknik och anpassade verktyg lägger grunden för fortsatt utveckling när befolkningen som ska mättas växer i dagens takt, säger Desirée Börjesdotter, Director Plant Breeding på Lantmännen.

De centrumbildningar som får finansiering är:
• AgroDrive – omställning till fossilfri energi i Sveriges jordbruks- och livsmedelssystem
• FORCE – center för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet
• PLATE – svenskt forskningscentrum för resilienta måltider
• PLENTY – ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning
• FORCE – center för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft

Läs mer om centrumbildningarna här

Läs vidare

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset