Korvkartan 2024: Byggarbetare äter mest korv

PUBLICERAD: 4 december 2024
UPPDATERAD: 4 december
Svenska byggarbetare äter mest korv av alla yrken. Foto: Pressbild

I 2024 års upplaga av Korvkartan har Circle K gjort en djupdykning i vilka yrken som äter mest korv – och minst. Poliser och byggarbetare kommer ut som de största korvälskarna, medan socionomer och hotell- och restaurangpersonal äter minst korv.

Svenska byggarbetare äter mest korv av alla yrken – hela 73 korvar i snitt per år, att jämföra med riksgenomsnittet på 47 korvar. Poliskåren landar på en andraplats vad gäller mängden korv, med 63 korvar per år i snitt. Däremot kammar de hem förstaplatsen när det gäller frekvens, där 84 procent av poliserna uppger att de äter korv minst en gång per månad. Detta är den klart högsta siffran av alla yrken, att jämföra med riksgenomsnittet som är 64 procent för en korv per månad.

Socionomer samt hotell- och restauranganställda hamnar i den andra änden av skalan, med 39 respektive 38 korvar i snitt per år. 15 procent av socionomerna uppger att de aldrig äter korv, vilket är den högsta siffran av alla yrken (rikssnittet ligger på 6 procent). 8 procent av advokaterna uppger å andra sidan att de äter korv minst en gång om dagen, vilket är klart över snittet på 1 procent

– Som en av landets största korvförsäljare vet vi att korv går hem i alla läger. Våra kunder är ju på väg, så det är inte helt förvånande att det är just yrken som rör på sig mer på vägarna som toppar den här listan. De behöver snabb, pålitlig och god mat längs vägen – och där är korven perfekt, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Psykologer föredrar lammkorv
När det kommer till val av korv visar undersökningen en rad skillnader mellan de olika yrkena. Psykologer verkar föredra lammkorv mer än andra, då hela 39 procent har denna som sin favorit, vilket är klart över snittet (16 procent). Den vegetariska korven är en vattendelare, inom reklam och PR är det flest som har denna som favorit (15 procent), jämfört med noll procent av poliserna och byggarbetarna.

Yrkeschaufförer gillar Bostongurka mest av alla yrkesgrupper medan poliserna föredrar räksallad.

Undersökningen genomfördes i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen) under perioden 4-11 september 2024. Totalt intervjuades 3081 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel.

Läs vidare

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset