Tempe på åkerböna vann Ät!Stockholm 2024

PUBLICERAD: 20 november 2024
UPPDATERAD: 20 november
Linn och Senn Gustafson, Hallstavik Tempe, vinner Ät!Stockholm 2024 med Tempe på åkerböna. Foto: Liza Simonsson

Hallstavik Tempe tog hem segern när finalen i matinnovationstävlingen Ät!Stockholm avgjordes på Södertälje Science Park den 20 november.

Ät!Stockholm är en tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror som är utvecklade och producerade i Stockholms län. När tävlingen i år firade femårsjubileum gick vinsten till Tempe på åkerböna från Hallstavik Tempe, som drivs av Linn och Sen Gustafson. Det är Hallstavik Tempes andra seger i Ät!Stockholm. 2022 vann de med bidraget ”Tempechips på svenska baljväxter”.

Vinnaren röstas fram av tre jurygrupper, som bedömer smak, hållbarhet, respektive marknadspotential.

Juryns motivering:
”En bra vidareutveckling av producentens sortiment och en fullpoängare hållbarhetsmässigt. Odlingen av råvaran ger näring till jorden och bidrar till biologisk mångfald. Producenten tar råvaran från åkern till tallriken och gör den till en god och näringsrik produkt med hög biotillgänglighet. Smaken är fin och ren, nötig och krämig, har fin textur och bjuder på små insprängda smaksensationer.”

Fick även publiken pris
Som vinnare får Hallstavik Tempe dels en check av Almi värd 10 000 kronor som kan användas för företagsrådgivning, dels hyllexponering för den vinnande produkten på ROT Kök & Butik under våren 2025.

Totalt deltog elva produkter i tävlingen. På andra plats kom laget Peasmaker (Jädra prästgård och Ecofood Organic) med Peasburger, en burgare av tempe på gråärt. Tredjeplatsen gick till Munsö Mejeri för Svea Kefir.

Publiken fick också möjlighet att rösta på sin favorit, antingen på plats eller via den webbsända finalen. Även där gick priset till Tempe på åkerböna

Ät!Stockholm arrangeras av MatLust Utvecklingsnod i samarbete med Region Stockholm och Länsstyrelsen i Stockholm.

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström