Alger är en underutnyttjad resurs som skulle kunna stärka Sveriges livsmedelsproduktion. Det konstaterar Jordbruksverket, som har tagit fram en rapport med förslag för en ökad algproduktion.
I rapporten, som nyligen har lämnats till regeringen, presenteras de utvecklingsbehov som Jordbruksverket ser som viktiga för att nå målet om att öka den hållbara produktionen, konsumtionen och användningen av algbaserade livsmedel.
Exempel på åtgärder som föreslås är fortsatta satsningar på kunskapsutveckling och forskning om både risker och fördelar för människors hälsa, enklare regler, bättre samverkan inom näringen och mellan algföretagare och myndigheter, tydliga vägledningar samt teknik- och produktutveckling.
–Vi bedömer att det behövs stegvisa förändringar för att få mer alger på bordet. Det är en underutnyttjad resurs som skulle kunna stärka Sveriges livsmedelsproduktion, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.
– För att främja utvecklingen behövs även en långsiktig strategi för algindustrin. I relation till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet bör visionen bland annat beakta teknik- och produktutveckling, förädling, innovationsbehov och marknadsföring.