Stegvisa förändringar krävs för mer algbaserade livsmedel

PUBLICERAD: 20 november 2024
UPPDATERAD: 20 november
Svenskproducerad algsallad med nordisk sockertång. Foto: Carina Malm

Alger är en underutnyttjad resurs som skulle kunna stärka Sveriges livsmedelsproduktion. Det konstaterar Jordbruksverket, som har tagit fram en rapport med förslag för en ökad algproduktion.

I rapporten, som nyligen har lämnats till regeringen, presenteras de utvecklingsbehov som Jordbruksverket ser som viktiga för att nå målet om att öka den hållbara produktionen, konsumtionen och användningen av algbaserade livsmedel.

Exempel på åtgärder som föreslås är fortsatta satsningar på kunskapsutveckling och forskning om både risker och fördelar för människors hälsa, enklare regler, bättre samverkan inom näringen och mellan algföretagare och myndigheter, tydliga vägledningar samt teknik- och produktutveckling.

–Vi bedömer att det behövs stegvisa förändringar för att få mer alger på bordet. Det är en underutnyttjad resurs som skulle kunna stärka Sveriges livsmedelsproduktion, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

– För att främja utvecklingen behövs även en långsiktig strategi för algindustrin. I relation till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet bör visionen bland annat beakta teknik- och produktutveckling, förädling, innovationsbehov och marknadsföring.

Senaste nytt

Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Citron, hallon och nötigt – Smakrapporten 2025 avslöjar tydliga skiften i svenskarnas smakpreferenser.
Pressbild_citron
Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

Axfood har inlett ett samarbete med Dyslexiförbundet för att öka kunskapen om läs- och skrivsvårigheter.
dyslexi
Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

CandyKing presenterar sju nya lösgodisbitar i årets sommarsortiment.
e2d0d3ef-b49c-48cd-8200-8ab0df21ae52-w_960
CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

Ett misstag som man inte lade på locket om

Orkla Foods passade på att haka på de finska tongångarna i samband med gruppen KAJs deltagande på Eurovision Song Contest. Eller egentligen passade man inte på, det handlar om ett misstag som man valde att inte lägga locket på om.
orkla
Ett misstag som man inte lade på locket om

Läs vidare

Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Citron, hallon och nötigt – Smakrapporten 2025 avslöjar tydliga skiften i svenskarnas smakpreferenser.
Pressbild_citron
Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

Axfood har inlett ett samarbete med Dyslexiförbundet för att öka kunskapen om läs- och skrivsvårigheter.
dyslexi
Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

Handeln tar gemensam ställning för Ukraina

Svensk Handel presenterar det gemensamma initiativet ”Handelslandet Sverige tillsammans för Ukraina”.
ae23b316f250d592_org
Handeln tar gemensam ställning för Ukraina

Ny partner i FullkornsFrämjandet

Pågen är ny partner i FullkornsFrämjandet, som vill öka kunskapen om och göra det enkelt för fler att äta fullkorn.
Hemma_Grahamsbrod (1)
Ny partner i FullkornsFrämjandet