Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

PUBLICERAD: 13 november 2024
UPPDATERAD: 13 november
En mätstation har installerats i ladugården på Fröstorps gård, där metanhalten i kornas utandningsluft mäts före och under användningen av fodertillskottet. Foto: Pressbild

Metan från kor och andra idisslare utgör en stor del av växthusgasutsläppen från svenskt jordbruk. Nu har ett samarbete kring ett metanreducerande fodertillskott inletts, vilket ska leda till en hushållsost med lägre klimatpåverkande utsläpp. Projektet involverar hela livsmedelskedjan, från gården Fröstorp och Gäsene mejeri till Volta Greentech och dagligvarukoncernen Axfood.

På Fröstorps gård utanför Herrljunga börjar det metanreducerande fodertillskotet Bovaer blandas i de cirka 600 kornas foder. För att mäta metanhalten i kornas utandningsluft före och under användningen av fodertillskottet har en mätstation installerats i ladugården.

Målet med projektet är att minska klimatpåverkan på hushållsost från Garant, en av Axfoodskoncernens egna märkesvaror. Om testerna med fodertillskottet ger önskad effekt kommer samtliga Garants hushållsostar att lanseras på nytt under våren.

Projektet leds av det svenska biotechföretaget Volta Greentech tillsammans med Gäsene mejeri och Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab. Syftet är att få fram mer kunskap och erfarenhet, med målet att kunna skala upp till fler gårdar och fler produkter och med tiden också kunna använda ännu mer effektiva fodertillskott som kan minska metanutsläppen ännu mer.

– För att kraftigt minska matens klimatpåverkan behövs fler lösningar på gårdsnivå som enkelt kan skalas upp och leda till hållbara produkter i kundens varukorg. Samarbete genom hela livsmedelskedjan är avgörande för att lyckas, säger Helena Allard, hållbarhetsinnovatör på Axfood.

”Blir snart branschstandard”
Naturvårdsverket har beskrivit metanreducerande fodertillsatser som en av få effektiva åtgärder för att minska utsläpp från djurs matsmältning och uppmanat regeringen att undersöka deras genomförbarhet, potential och socioekonomiska effekter.

– För att lyckas med klimatsatsningar krävs data över hur mycket CO2-ekvivalenter som reduceras och till vilken kostnad. Det är då det blir möjligt att fatta kloka beslut om klimatåtgärder. Vi är övertygade om att fodertillskott snart blir branschstandard, eftersom de är mätbara och kostnadseffektiva, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

Minskar metanutsläppen med 30 procent per dag
Det metanreducerande tillskottet Bovaer tillsätts i små doser i kornas foder och påverkar inte ostens smak eller konsistens. Effekten av tillsatsen är omedelbar och full verkan uppnås inom cirka två dygn. Tidigare mätningar visar att metanutsläppen minskar med cirka 30 procent per dag. Tillskottet är testat och godkänt av Europeiska kommissionen.

– Vi tycker att det är viktigt att delta i ett projekt som bidrar till att minska utsläppen från jordbruket och på så sätt ytterligare positionera svenska mejeriprodukter som ledande inom hållbarhet, säger Marcus Jansson, vd på Gäsene Mejeri.

Att använda en välkänd och populär produkt som hushållsost uppges vara en fördel, eftersom det minskar behovet av omfattande informationsinsatser eller marknadsföringskampanjer. Konsumenterna är redan bekanta med produkten, vilket gör det enklare att nå resultat och snabbare minska de klimatpåverkande utsläppen.

 

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström