
Mickelgårds Lantbruk från Gotland odlar lokalt och minskar transportbehoven, Helios Innovations från Halmstad renar processvatten i industrin från PFAS och Föreningen Ätbart från Skövde minskar matfattigdomen. Samtliga är finalister och har chansen att vinna årets Änglamarkspris och prissumman på 250 000 kronor.
Änglamarkspriset premierar personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser för miljön i Sverige eller har en idé med stor framtidspotential. Priset delas ut till unga eldsjälar och hållbarhetsentreprenörer upp till 35 år. Juryn och allmänheten utser vinnaren tillsammans.
– Sverige har stora miljöutmaningar och den gröna omställningen kan ibland kännas avlägsen, men när vi i juryn träffade årets tre finalister så fylldes vi av hopp. Här fanns inte bara en önskan om hållbar utveckling, utan även stark drivkraft och framför allt en förmåga att ta tag i och lösa konkreta hållbarhetsutmaningar genom de respektive verksamheterna. Det är imponerande, säger Mattis Bergquist, juryns ordförande och hållbarhetschef på Coop.
Finalister i Änglamarkspriset 2024
På Mickelgårds Lantbruk i När på Gotland odlas ekologiska och Krav-godkända linser och quinoa, som båda är kolsänkor, det vill säga växter som sänker koldioxidhalten i luften. Linser importeras i stor utsträckning och odling i Sverige minskar transportbehoven.
Halmstadsföretaget Helios Innovations teknik gör det möjligt att rena vatten från PFAS utan att använda filterteknik, som snabbt blir mättad av föroreningarna.
Föreningen Ätbart i Skövde är en ideell förening som arbetar för en värld utan matsvinn och matfattigdom. Föreningen bildades 2019 och bedriver idag projekt och verksamheter i hela landet.
Småföretag och föreningar centrala i den gröna omställningen
– De småskaliga miljö- och hållbarhetsinitiativen på gräsrotsnivå i småföretag och föreningar, som växer och utvecklas av egen kraft är oerhört centrala i den gröna omställningen. Dessa initiativ verkar och utvecklas ofta i det dolda men är en kraft att räkna med och något som vi verkligen vill uppmuntra och stödja, säger Mattis Bergquist.
Änglamarkspriset har delats ut sedan 2002 och är instiftat av Coop, KF och Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube, som samtliga är representerade i juryn som har valt ut finalisterna.
Änglamarksprisets jury 2024 består av Mattis Bergquist (ordförande), hållbarhetschef på Coop, Charlotta Szczepanowski, generalsekreterare Vi-skogen, Simon Werbart Flato, grundare och verksamhetschef på Sustainergies, Maria Taube, Daniel Alfredson och Jesper Danielsson.
Allmänheten kan rösta på sin favorit mellan den 28 oktober och 24 november på coop.se. Därefter viktas juryns val och allmänhetens röster 50/50. Den 27 november koras årets vinnare av Änglamarkspriset vid en ceremoni i Stockholm.