Sveriges mest älskade knöl firar 300 år

PUBLICERAD: 28 oktober 2024
UPPDATERAD: 28 oktober
Svensk Potatis har undersökt svenskarnas inställning till potatisen, som i år firar 300 år i Sverige. Foto: Pressbild

1724 satte Jonas Alströmer den första matpotatisen i jorden i Alingsås. Sedan dess har potatisen varit en näringsrik räddare i nöden genom hårda tider, men också råvaran som spelar huvudrollen vid festliga tillfällen. Nu firar Sveriges mest älskade knöl 300 år på de svenska middagstallrikarna.

Årets Potatisrapport från Svensk Potatis visar att nästan 98 procent av de svenska hushållen köper hem och äter potatis. Siffran har legat på samma nivå de senaste sju åren och den positiva trenden fortsätter, när potatisen firar 300 år i Sverige.

– Alla älskar potatis, men det riktigt intressanta är att se hur attityder till råvaran förändras. 88 procent är intresserade av att prova nya potatissorter och ökningen syns särskilt tydligt i åldersspannet 18-30 år, säger AnnaKarin Hamilton, som är vd på Svensk Potatis.

Potatis i våffeljärn trendar

89 procent vill få mer information och inspiration till nya potatisrätter. 52 procent hittar inspirerande tips och recept på nätet och i sociala medier, en klar ökning jämfört med förra året. Att googla är det vanligaste sättet att hitta ett recept, enligt Potatisrapporten.

– Under året ökade antalet sökningar på ”potatis i våffeljärn” med 450 procent i Sverige, enligt Google Trends. ”Potatis i muffinsformar” ökade enligt samma källa med 100 procent. Innehåll som visar hur du gör dragspelspotatis eller potatiswrap har fått hundratusentals visningar på Instagram, Snapchat och TikTok, berättar AnnaKarin Hamilton.

Kokt potatis fortfarande i topp

Kokning är fortfarande det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis – oavsett om man bor i en större eller mindre kommun och stad. Andra tillagningssätt än kokning har dock ökat med 50 procent sedan 2018, vilket är en markant ökning, enligt AnnaKarin Hamilton.

Potatisrapporten är en undersökning för Svensk Potatis som genomfördes i augusti 2024. 500 personer mellan 18 och 70 år svarade på en webbaserad undersökning.

Potatisrapporten kan laddas ner i sin helhet här

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål