
1724 satte Jonas Alströmer den första matpotatisen i jorden i Alingsås. Sedan dess har potatisen varit en näringsrik räddare i nöden genom hårda tider, men också råvaran som spelar huvudrollen vid festliga tillfällen. Nu firar Sveriges mest älskade knöl 300 år på de svenska middagstallrikarna.
Årets Potatisrapport från Svensk Potatis visar att nästan 98 procent av de svenska hushållen köper hem och äter potatis. Siffran har legat på samma nivå de senaste sju åren och den positiva trenden fortsätter, när potatisen firar 300 år i Sverige.
– Alla älskar potatis, men det riktigt intressanta är att se hur attityder till råvaran förändras. 88 procent är intresserade av att prova nya potatissorter och ökningen syns särskilt tydligt i åldersspannet 18-30 år, säger AnnaKarin Hamilton, som är vd på Svensk Potatis.
Potatis i våffeljärn trendar
89 procent vill få mer information och inspiration till nya potatisrätter. 52 procent hittar inspirerande tips och recept på nätet och i sociala medier, en klar ökning jämfört med förra året. Att googla är det vanligaste sättet att hitta ett recept, enligt Potatisrapporten.
– Under året ökade antalet sökningar på ”potatis i våffeljärn” med 450 procent i Sverige, enligt Google Trends. ”Potatis i muffinsformar” ökade enligt samma källa med 100 procent. Innehåll som visar hur du gör dragspelspotatis eller potatiswrap har fått hundratusentals visningar på Instagram, Snapchat och TikTok, berättar AnnaKarin Hamilton.
Kokt potatis fortfarande i topp
Kokning är fortfarande det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis – oavsett om man bor i en större eller mindre kommun och stad. Andra tillagningssätt än kokning har dock ökat med 50 procent sedan 2018, vilket är en markant ökning, enligt AnnaKarin Hamilton.
Potatisrapporten är en undersökning för Svensk Potatis som genomfördes i augusti 2024. 500 personer mellan 18 och 70 år svarade på en webbaserad undersökning.
Potatisrapporten kan laddas ner i sin helhet här