Nya YH-utbildningar ska stärka svensk livsmedelsindustri

PUBLICERAD: 9 oktober 2024
UPPDATERAD: 9 oktober
YH Akademin erbjuder nya utbildningar inom livsmedelsproduktion. Foto: Pressbild

YH Akademin erbjuder nya utbildningar inom livsmedelsproduktion, som både riktar sig till personer som vill ta nästa steg i karriären och utvecklas i sin befintliga yrkesroll.

YH Akademins nya utbildningar inom livsmedelsindustri inkluderar de längre programmen QHSE-manager och Köttförädlare och de två korta kurserna Kvalitetsledning och livsmedelssäkerhet i produktion samt Automation i livsmedelsbranschen.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa efterfrågade yrkeshögskoleutbildningar, som både har fokus på reskill för personer som vill byta yrkesroll och ta nästa steg i karriären, och upskill för yrkesverksamma som vill få spetskompetens. Målet med utbildningarna är att möta det behov av kompetens som branschen behöver, säger Lynn Englund, som är utbildningsledare för programmet köttförädlare på YH Akademin.

Utbildningar framtagna med branschen
Bakom varje program och kurs finns en ledningsgrupp med representanter från branschen, som tillsammans kvalitetssäkrar och formar innehållet.

Livsmedelsbolaget Protos är en del av ledningsgrupperna för utbildningarna QHSE-manager och köttförädlare.

– Vi och hela branschen har svårt att få tag i personal med rätt kompetens. Därför känns det super att det nu finns YH-utbildningar inom vårt område. Det är väldigt kul att vara med och forma nya utbildningar tillsammans med representanter från hela Sverige, säger Carin Hammerin, som är personalchef på Protos.

Korta kurser för yrkesverksamma
De två kortare upskill-kurserna på distans riktar sig till yrkesverksamma som vill studera samtidigt som de arbetar.

– Genom dessa korta kurser erbjuder vi branschens medarbetare möjligheten att snabbt uppdatera sin kompetens och anpassa sig till de ständigt föränderliga kraven inom livsmedelsproduktion. Kurserna är dessutom kostnadsfria, så företag borde verkligen ta denna möjlighet och kompetensutveckla sin personal, säger Lynn Englund.

Läs mer om de nya YH-utbildningarna nedan:
QHSE-manager
Köttförädlare
Kvalitetsledning och livsmedelssäkerhet i produktion
Automation i livsmedelsbranschen

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland