Paulig använder AI för att minska vetets klimatavtryck

PUBLICERAD: 26 september 2024
UPPDATERAD: 3 oktober
Salla Sulasuo är hållbarhetsdirektör på Paulig. Foto: Pressbild

Paulig testar och utvärderar innovativa metoder för veteproduktion tillsammans med jordbrukare runtom i Europa. Med stöd av omfattande data, insamlad av den svenska startupen Improvin’, ska företaget aktivt minska sina produkters klimatpåverkan. En av datakällorna är satellitbilder.

Klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen beror till stor del på hur ingredienserna odlas. För Pauligs produkter, som tortillachips och wraps, innebär det ett fokus på veteodlingen. Samarbetet mellan Paulig och lantbrukarna fokuserar på att samla in hållbarhetsdata från gårdarna för att mäta och minska klimatavtrycket. Projektet använder digital infrastruktur som byggts av det svenska klimatteknikföretaget Improvin’.

Improvin’s AI-baserade teknik samlar in information från olika källor, inklusive växtodlingssystem och satellitbilder, för att beräkna koldioxidutsläpp och påverkan på den biologiska mångfalden för det vete som Paulig köper in. För lantbrukarna och Paulig innebär den automatiserade datainsamlingen snabbare, enklare och mycket mer noggranna hållbarhetsdata jämfört med tidigare, manuella, metoder.

– Detta är ett viktigt steg för oss i att kartlägga våra ingrediensers klimatavtryck med hjälp av exakta data på fältnivå. Vi är ivriga att förstå var vi står idag och identifiera förbättringsområden. Primärdata från gårdar kommer att vara till stor hjälp när vi ska spåra resultaten av våra åtgärder och fatta välgrundade beslut om vägen framåt, säger Salla Sulasuo, hållbarhetsdirektör på Paulig.

Satellitbilder ger viktig information
Improvins system övervakar och samlar automatiskt in information från vetets hela tillväxtresa: från sådd till skörd, kvarn, bearbetning och Pauligs fabriker.

En av de viktigaste informationskällorna är satellitbilder, som ger information om grödor, skörd och jordbruksmetoder. I kombination med väderdata hjälper bilderna till att förutse storleken på framtida skördar.

Dessutom får Improvins system information från de kvarnar som bearbetar vetet. Detta är användbart, eftersom de producerade volymerna och deras kvalitet, såsom hur mycket torkning de kräver, påverkar miljöavtrycket avsevärt.

Jordhälsan är en annan viktig indikator på miljöpåverkan och biologisk mångfald. En friskare jord är mer fertil och kan absorbera mer kol från atmosfären. För att bedöma jordkvaliteten analyserar systemet information såsom växtföljder.

– Det finns några nyckelfaktorer som har en stor inverkan på klimatavtrycket för alla typer av spannmål. Att känna till skördens storlek, växtföljden, gödseltyper och mängden gödsel som använts ger en bra indikation på koldioxidavtrycket och påverkan på den biologiska mångfalden, säger Niklas Wallsargård, vd för Improvin’.

Rolf Ladau, vd och koncernchef på Paulig, berättar att koncernens hållbarhetsmål har verifierats av Science Based Targets Initiative och är i linje med det globala målet på 1,5 grader.

– Bland dessa mål har vi ett åtagande att minska värdekedjans utsläpp, de så kallade Scope 3-utsläppen, med 50 procent till 2030. Vårt uppdrag är att bli en föregångare i Europa och vi kommer att använda vår påverkanskrets maximalt för att nå detta mål, säger Rolf Ladau.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål