Saltföretaget Salinity uppmanar livsmedelsindustrin och beslutsfattare att agera för en sänkning av mängden natrium i maten. Med Saltrapporten vill företaget öka medvetenheten om hur natrium påverkar hälsan och bidra till en sänkt salthalt i maten.
I dag konsumerar svenskarna i snitt dubbelt så mycket salt som rekommenderas – 11 gram per dag i stället för Livsmedelsverkets rekommendation på max 6 gram per dag. I Sverige kan 8 000 fall av stroke eller hjärtinfarkt årligen kopplas till högt intag av natrium via saltintag. Närmare 80 procent av intaget beräknas komma från mat som tillverkas eller lagas utanför hemmet.
– En reducerad natriumhalt i maten skulle ge betydande vinster för både samhälle och individ, men här behövs samordnade insatser från myndigheter, beslutsfattare och livsmedelsindustrin, säger Marit Börjesson, vd på Göteborgsbaserade Salinity, som har handlat med salt i närmare 200 år.
– Många får i sig sin dagliga maxdos bara genom att äta ute på lunchen. Allt ansvar kan inte ligga på individen även om vi önskar att det fanns en större medvetenhet. Vi kan inte bara sitta och se på längre, vi som saltleverantör vill ta vårt ansvar och samtidigt uppmana beslutsfattare och industri att agera. Mindre natrium i maten skulle ge stora vinster för såväl samhället som individen. Här behöver alla hjälpas åt.
Konkreta verktyg
Med Saltrapporten, som har tagits fram tillsammans med kommunikationsbyrån KKM, vill Salinity öka medvetenheten om saltets, specifikt natriumets, påverkan på hälsan och bidra med konkreta verktyg och inspiration för en sänkt salthalt. Innehållet baseras på intervjuer med forskare och restauratörer, vetenskapliga rapporter samt information från myndigheter och organisationer.
Fredrik Nyström är professor på Institutionen för hälsa, medicin och vård med fokus på hjärt- och kärlsjukdomar vid Linköpings universitet. Han menar att saltet förvisso spelar en viss roll för livsmedelsindustrin för att öka hållbarheten och livsmedelssäkerheten, men att det finns andra bättre metoder:
– Framför allt behövs inte de höga saltmängder som används i dag. Genom att enbart dra ner på saltet i maten kan man se positiva hälsoeffekter på bara någon vecka.
– Livsmedelsindustrin behöver ta krafttag och hitta nya modeller för hur man saltar, som nya processtekniker för att skapa upplevelsen av sälta i munnen och använda lågnatriumsalt i stället för vanligt salt. Dessutom handlar det om att vi behöver vänja oss vid att maten smakar mindre salt, vilket också gör att råvarornas naturliga smaker kommer fram bättre, säger Fredrik Nyström.
För att ta del av Saltrapporten 2024, gå in här