Saltrapporten ska hjälpa industrin att minska på saltet

PUBLICERAD: 12 september 2024
UPPDATERAD: 12 september
Med Saltrapporten vill Salinity öka medvetenheten om saltets hälsopåverkan och bidra till en minskning av natriumkonsumtion via salt i maten.

Saltföretaget Salinity uppmanar livsmedelsindustrin och beslutsfattare att agera för en sänkning av mängden natrium i maten. Med Saltrapporten vill företaget öka medvetenheten om hur natrium påverkar hälsan och bidra till en sänkt salthalt i maten.

I dag konsumerar svenskarna i snitt dubbelt så mycket salt som rekommenderas – 11 gram per dag i stället för Livsmedelsverkets rekommendation på max 6 gram per dag. I Sverige kan 8 000 fall av stroke eller hjärtinfarkt årligen kopplas till högt intag av natrium via saltintag. Närmare 80 procent av intaget beräknas komma från mat som tillverkas eller lagas utanför hemmet.

– En reducerad natriumhalt i maten skulle ge betydande vinster för både samhälle och individ, men här behövs samordnade insatser från myndigheter, beslutsfattare och livsmedelsindustrin, säger Marit Börjesson, vd på Göteborgsbaserade Salinity, som har handlat med salt i närmare 200 år.

– Många får i sig sin dagliga maxdos bara genom att äta ute på lunchen. Allt ansvar kan inte ligga på individen även om vi önskar att det fanns en större medvetenhet. Vi kan inte bara sitta och se på längre, vi som saltleverantör vill ta vårt ansvar och samtidigt uppmana beslutsfattare och industri att agera. Mindre natrium i maten skulle ge stora vinster för såväl samhället som individen. Här behöver alla hjälpas åt.

Konkreta verktyg
Med Saltrapporten, som har tagits fram tillsammans med kommunikationsbyrån KKM, vill Salinity öka medvetenheten om saltets, specifikt natriumets, påverkan på hälsan och bidra med konkreta verktyg och inspiration för en sänkt salthalt. Innehållet baseras på intervjuer med forskare och restauratörer, vetenskapliga rapporter samt information från myndigheter och organisationer.

Fredrik Nyström är professor på Institutionen för hälsa, medicin och vård med fokus på hjärt- och kärlsjukdomar vid Linköpings universitet. Han menar att saltet förvisso spelar en viss roll för livsmedelsindustrin för att öka hållbarheten och livsmedelssäkerheten, men att det finns andra bättre metoder:

– Framför allt behövs inte de höga saltmängder som används i dag. Genom att enbart dra ner på saltet i maten kan man se positiva hälsoeffekter på bara någon vecka.

– Livsmedelsindustrin behöver ta krafttag och hitta nya modeller för hur man saltar, som nya processtekniker för att skapa upplevelsen av sälta i munnen och använda lågnatriumsalt i stället för vanligt salt. Dessutom handlar det om att vi behöver vänja oss vid att maten smakar mindre salt, vilket också gör att råvarornas naturliga smaker kommer fram bättre, säger Fredrik Nyström.

För att ta del av Saltrapporten 2024, gå in här

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.