Lantmännen investerar 1,2 miljarder i proteinanläggning

PUBLICERAD: 4 september 2024
UPPDATERAD: 4 september
Här tas det första symboliska spadtaget inför bygget av Lantmännens nya anläggning för växtbaserat protein i Lidköping. Foto: Pressbild

Lantmännen bygger en ny anläggning för växtbaserat protein i Lidköping som ska producera 7 000 ton proteinisolat om året. Investeringen på 1,2 miljarder kronor beskrivs som den största i sitt slag i Sverige.

Den nya anläggningen kommer främst att producera växtbaserade proteiner från ärtor, men även använda åkerbönor som råvara. Cirka 35 000 ton ärtor och 5 000 ton åkerbönor ska förädlas varje år i anläggningen och totalt kommer 7 000 ton koncentrerat växtbaserat protein, eller så kallat proteinisolat, att produceras årligen.

Ambitionen är att bidra till att öka den svenska odlingen av ärtor med 50 procent – från cirka 80 000 ton ärtor i dag till runt 120 000 ton.

I dag används växtbaserat protein framför allt som ingrediens i vegetariska livsmedel och drycker – exempelvis vegetarisk färs, hamburgare, korv och leverpastej men även till sportdrycker, glutenfri pasta och bageriprodukter.

– Vi behöver producera mer mat för att försörja jordens växande befolkning och det finns en globalt och långsiktigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner som livsmedelsingrediens. Investeringen är en satsning som ska stärka hela värdekedjan från jord till bord. Det innebär nya odlingsmöjligheter för lantbrukare och skapar förutsättningar för ökad svensk livsmedelsproduktion och export – vilket i sin tur är positivt för Sveriges livsmedelsförsörjning, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen.

Baljväxter som proteinråvara
Med satsningen i Lidköping stärker Lantmännen sin position inom växtbaserade proteiner.

– Lantmännen Biorefineries producerar sedan tidigare vete- och havreprotein i våra anläggningar i Norrköping och Kimstad, och nu tar vi ytterligare ett steg genom att också använda baljväxter som proteinråvara. Vi ser en stadigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner och vill tillsammans med våra medlemmar, aktiva svenska bönder, vara ledande i den utvecklingen och produktionen. Det är en långsiktig satsning för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion, säger Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi på Lantmännen

Ärtor och åkerbönor kräver relativt lite vatten och växtnäring, de binder kväve i marken och har många användningsområden. En ökad användning av inhemskt odlade växtbaserade proteiner innebär dessutom att andelen importerad soja i svensk livsmedelsproduktion kan minskas.

Anläggningen i Lidköping beräknas stå klar under första halvåret 2027 och kommer att bidra med cirka 30 nya arbetstillfällen.

Läs vidare

Restaurangernas matsvinn ökar

En ny undersökning av restaurangbranschen visar att mängderna mat som slängs har ökat markant sedan pandemin.
Kitchen,Of,A,Haute,Cuisine,Restaurant

Partiledarna som svenskarna helst vill fira jul med

Magdalena Andersson (S) är den partiledare som svenska folket helst vill äta julbord hos), följd av Jimmie Åkesson (SD). Det visar Livsmedelsföretagens Julmatsundersökning.
Livsmedelsföretagen_Julundersokning_Partiledare_2024

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Senaste nytt

Restaurangernas matsvinn ökar

En ny undersökning av restaurangbranschen visar att mängderna mat som slängs har ökat markant sedan pandemin.
Kitchen,Of,A,Haute,Cuisine,Restaurant

Partiledarna som svenskarna helst vill fira jul med

Magdalena Andersson (S) är den partiledare som svenska folket helst vill äta julbord hos), följd av Jimmie Åkesson (SD). Det visar Livsmedelsföretagens Julmatsundersökning.
Livsmedelsföretagen_Julundersokning_Partiledare_2024

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012