Här är finalisterna i Årets Dagligvara 2024

PUBLICERAD: 21 augusti 2024
UPPDATERAD: 21 augusti
De nominerade i Årets Dagligvara 2024 är Scan Vego Middagskorv, Schysst Käk Kebabrullebröd och Dave & Jon’s Dadlar. Foto: Pressbild

Scan Vego Middagskorv, Schysst Käk Kebabrullebröd och Dave & Jon’s Dadlar är de tre nominerade produkter i Årets Dagligvara 2024. Priset Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel till den produkt som haft den mest framgångsrika och innovativa lanseringen i dagligvaruhandeln.

Tidigare år har finalisterna ofta haft en tydlig gemensam trend, men i år står var och en av de nominerade produkterna för var sin trend.

– Att förändra ett kundbeteende, att flytta en konsument till en ny produkt i butikshyllan, kräver mycket. Och ännu mer i tider då konsumenterna har en mer ansträngd ekonomi. Men det är precis vad bra innovationer gör, de ser till att det händer. Därför spelar detta pris en viktig roll och det är en viktig signal till de leverantörer som vågar satsa, säger Karin Brynell, juryns ordförande och vd på Svensk Dagligvaruhandel.

För att bli nominerad ska produkten ha lanserats under 2022. Den ska ha tagit betydande marknadsandelar, uppnått en hög vägd distribution och drivit tillväxt i sin kategori. Urvalet görs även utifrån kvalitativa aspekter som innovationshöjd och nya konsumentbehov. Dessutom noteras om det finns tydliga sorteringsanvisningar för förpackningen för att bidra till högre återvinning.

Den slutliga vinnaren kommer att röstas fram av branschens medarbetare, och presenteras den 9 oktober i samband med DLF:s Höstmöte.

Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel. Juryn består av representanter för dagligvaruhandeln och NielsenIQ samt i år dessutom av en student från Handelshögskolan i Stockholm. Priset har delats ut sedan 2006.

Läs mer om de nominerade produkterna, priset, kriterier och juryn här

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland