Jordbruksverket har beviljat 10 miljoner kronor för ett projekt om hållbar produktion av räkor och fisk i ett cirkulärt vattenbrukssystem.
Projektet är tvärvetenskapligt och involverar forskare från Umeå universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna, SLU, det nystartade företaget Cresponix AB samt brasilianska partners. Tillsammans ska de tillämpa spetsforskning för att utveckla och optimera användningen av bio-RAS.
– I projektet använder vi bio-RAS, en teknik där vattnet innehåller partiklar som sedan filtreras av en blandning av mikroorganismer som bakterier, mikroalger och djurplankton. Dessa omvandlar rester av näringsämnen till naturligt foder för fisken och räkorna. Dessutom fungerar det som probiotika för djuren. Sammantaget skapar det en mycket mer hållbar loop, säger Olivier Keech vid Institutionen för fysiologisk botanik på Umeå universitet, som leder projektet.
Tekniken, som ursprungligen är utvecklad av professor Anders Kiessling, SLU, och Sergio Zimmerman, Zimmerman Aqua Solutions, utgör ett tropiskt alternativ till kallvattenrecirkulerande vattenbrukssystem (RAS) som möjliggör återvinning av organiska resurser.
Innovativt och hållbart
Teamet ska skapa en innovativ och hållbar produktion av foder samt utvärdera olika aspekter av räkors fysiologi. En metagenomisk analys av hur mikroorganismerna i räkornas magtarmsystem utvecklas beroende på olika sammansättningar av foder och vatten ska också genomföras.
En annan del av projektet är att utveckla en matematisk modell som kan hjälpa till att styra och optimera energiomvandling, lagring av näringsämnen, produktion av biomassa och ekonomisk bärkraft för den pilotanläggning som forskarna ska etablera.
– Detta är en nyckelkomponent för utbyggnaden av sådana anläggningar och kommuner, industrier och framtida investerare behöver veta effektiviteten och avkastningen på investeringar av en sådan matproduktionsplattform, förklarar Olivier Keech.
Cirkulär livsmedelsproduktion
Projektet är en del av ett större projekt som Anders Kiessling och Olivier Keech initierade för flera år sedan. Syftet är att utveckla ett helt cirkulärt livsmedelsproduktionssystem, som inkluderar fisk, räkor, grönsaker, frukt, insekter och svampar. Tanken är att sådana plattformar ska kunna placeras i anslutning till industrier som släpper ut stora mängder låggradig värme, det vill säga 30-60 grader Celsius.
– Låggradig värme har inget egentligt värde i sig och kyls för närvarande helt enkelt ner till en viss tröskel och släpps ut som varm luft eller ljummet vatten i miljön. Att i stället kanalisera värmen till växthus och fixera kvarvarande energi till biomassa är ett mycket bättre sätt att minska miljöpåverkan från mänskliga aktiviteter, säger Olivier Keech.
Tanken med forskningen är att bidra till livsmedelssäkerhet och minska Sveriges beroende av importerade livsmedel.
– Genom att producera fler ”tropiska” produkter lokalt sänker man logiskt sett koldioxidutsläppen relaterade till import från avlägsna länder, säger Olivier Keech.