Få äter mat med lågt klimatavtryck

PUBLICERAD: 19 juni 2024
UPPDATERAD: 19 juni
Simon Lindqvist från Delsbo sänkte sitt klimatavtryck med 80,7 procent genom att bara äta MAX köttfria burgare till lunch och middag under en vecka. Foto: Pressbild

Intresset för mat med lågt klimatavtryck ökar, enligt en ny undersökning från MAX Burgers. Ändå är det få som faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck. Därför har MAX genomfört ett Burgarexperiment, som minskade matens klimatpåverkan med 80 procent.

I en undersökning av Kantar på uppdrag av MAX, framgår att var fjärde svensk (27 %) har fått ett ökat intresse för mat med lågt klimatavtryck under det senaste året. Samtidigt säger färre än var femte (17 %) att de faktiskt äter mat med lågt klimatavtryck.

Bara 30 procent tycker att mat med lågt klimatavtryck smakar bra, var tredje uppger att de skulle äta mer mat med lågt klimatavtryck om de haft bättre kunskap om ämnet och varannan anser att det borde finnas mer god snabbmat med lågt klimatavtryck.

Därför genomförde MAX under våren ett Burgarexperiment. En helt vanlig svensk – Simon Lindqvist, 34 år från Delsbo – valdes ut som testperson. Under två veckor mättes det totala klimatavtrycket från maten han åt. Den första veckan åt Simon som han brukar och under vecka två fick han till lunch och middag endast äta köttfria burgare från MAX med ett klimatavtryck på, eller under, WWF:s One Planet Plate-budget om 0,5 kilo CO2e.

Sänkte klimatavtrycket med 80,7 procent
När Simons klimatavtryck från maten under de två veckorna jämfördes visade det sig att han under burgarveckan hade sänkt avtrycket med 20,6 kilo CO2e – från ett utsläpp på 22,5 kilo CO2e till 4,9 kilo – vilket innebär en minskning med 80,7 procent.

– Det är glädjande att se att intresset för att äta mat med lågt klimatavtryck ökar. Att äta mat inom klimatets gränser är lättare och godare än många tror och vår testperson Simon lyckades minska matens klimatpåverkan med fantastiska 80 procent genom att bara äta burgare under 0,5 kilo CO2e. Restaurangbranschen har världens chans att skapa nya spännande måltider som samtidigt minskar matens klimatpåverkan, säger Kaj Török, hållbarhetschef på MAX.

Lägre kolesterolnivåer
Innan och efter Burgerexperimentet genomgick Simon en hälsokontroll. Vid den första hälsokontrollen fanns inget avvikande att kommentera. Hälsokontrollen efter att experimentet hade avslutats visade två positiva förändringar: Simon hade fått lägre kolesterolnivåer totalt och även lägre nivåer av det onda kolesterolet LDL. Han hade dessutom lite högre nivåer av testosteron.

– Som många i min omgivning hade jag förutfattade meningar om mat med lågt klimatavtryck, som att det inte smakar gott och att jag inte skulle bli mätt. Därför blev jag förvånad när jag fick se resultatet av experimentet. Maten var god, jag blev mätt och det blev en enorm skillnad på mitt klimatavtryck, säger Simon Lindqvist.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado