Nyttigare och mer hållbar choklad med ny metod

PUBLICERAD: 10 juni 2024
UPPDATERAD: 10 juni
Schweiziska forskare har ersatt sockret i choklad med en gel av växtavfall. Smaken och texturen jämförs med aromrik mörk choklad. Foto: Arkivbild

Schweiziska forskare har utvecklat ett nytt chokladrecept, där sockret ersätts med en gel som framställs av kakaofruktens kött och skal.

Genom att ersätta sockret med en gel av växtavfall har de schweiziska forskarna tagit fram en choklad som både kan bli nyttigare och mer hållbar än vanlig choklad.

”Kakaofrukten är egentligen en pumpa och just nu använder vi bara fröna. Men i frukten finns en massa annat fantastiskt innehåll”, säger Kim Mishra, livsmedelstekniker vid ETH Zürich, till The Guardian.

Han säger att den labbframtagna chokladen kan jämföras med aromrik mörk choklad från Sydamerika, både när det gäller smak och textur, men att den inte blir lika söt som vanlig choklad. Det handlar om att hitta rätt balans – tillsätts för mycket gel blir chokladen oprocessbar, tillsätts för lite blir den inte tillräcklig söt.

Forskarnas rapport har publicerats i Nature Food

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål