Nyttigare och mer hållbar choklad med ny metod

PUBLICERAD: 10 juni 2024
UPPDATERAD: 10 juni
Schweiziska forskare har ersatt sockret i choklad med en gel av växtavfall. Smaken och texturen jämförs med aromrik mörk choklad. Foto: Arkivbild

Schweiziska forskare har utvecklat ett nytt chokladrecept, där sockret ersätts med en gel som framställs av kakaofruktens kött och skal.

Genom att ersätta sockret med en gel av växtavfall har de schweiziska forskarna tagit fram en choklad som både kan bli nyttigare och mer hållbar än vanlig choklad.

”Kakaofrukten är egentligen en pumpa och just nu använder vi bara fröna. Men i frukten finns en massa annat fantastiskt innehåll”, säger Kim Mishra, livsmedelstekniker vid ETH Zürich, till The Guardian.

Han säger att den labbframtagna chokladen kan jämföras med aromrik mörk choklad från Sydamerika, både när det gäller smak och textur, men att den inte blir lika söt som vanlig choklad. Det handlar om att hitta rätt balans – tillsätts för mycket gel blir chokladen oprocessbar, tillsätts för lite blir den inte tillräcklig söt.

Forskarnas rapport har publicerats i Nature Food

Läs vidare

De tävlar om finalplatserna i Änglamarkspriset 2024

KF och Coop presenterar de fem nominerade som tävlar om tre finalpriser i Änglamarkspriset 2024.
mattias bergqvist

KLS investerar 152 miljoner i Dalsjöfors

KLS bygger ut sin anläggning i Dalsjöfors för 152 miljoner, vilket ska öka kapaciteten med 30 procent.
default

Hon blir Polarbröds nya innovations- och utvecklingschef

Laura Pulkkinen tillträder som innovations- och utvecklingschef på Polarbröd under oktober.
2789859698-Laura-Pulkkinen

Valios mjölk ska bli koldioxidneutral inom fem år

Valio startar ett pilotprojekt för att producera helt koldioxidneutral mjölk inom fem år.
vaio1

Senaste nytt

De tävlar om finalplatserna i Änglamarkspriset 2024

KF och Coop presenterar de fem nominerade som tävlar om tre finalpriser i Änglamarkspriset 2024.
mattias bergqvist

KLS investerar 152 miljoner i Dalsjöfors

KLS bygger ut sin anläggning i Dalsjöfors för 152 miljoner, vilket ska öka kapaciteten med 30 procent.
default

Hon blir Polarbröds nya innovations- och utvecklingschef

Laura Pulkkinen tillträder som innovations- och utvecklingschef på Polarbröd under oktober.
2789859698-Laura-Pulkkinen

Valios mjölk ska bli koldioxidneutral inom fem år

Valio startar ett pilotprojekt för att producera helt koldioxidneutral mjölk inom fem år.
vaio1