Nyttigare och mer hållbar choklad med ny metod

PUBLICERAD: 10 juni 2024
UPPDATERAD: 10 juni
Schweiziska forskare har ersatt sockret i choklad med en gel av växtavfall. Smaken och texturen jämförs med aromrik mörk choklad. Foto: Arkivbild

Schweiziska forskare har utvecklat ett nytt chokladrecept, där sockret ersätts med en gel som framställs av kakaofruktens kött och skal.

Genom att ersätta sockret med en gel av växtavfall har de schweiziska forskarna tagit fram en choklad som både kan bli nyttigare och mer hållbar än vanlig choklad.

”Kakaofrukten är egentligen en pumpa och just nu använder vi bara fröna. Men i frukten finns en massa annat fantastiskt innehåll”, säger Kim Mishra, livsmedelstekniker vid ETH Zürich, till The Guardian.

Han säger att den labbframtagna chokladen kan jämföras med aromrik mörk choklad från Sydamerika, både när det gäller smak och textur, men att den inte blir lika söt som vanlig choklad. Det handlar om att hitta rätt balans – tillsätts för mycket gel blir chokladen oprocessbar, tillsätts för lite blir den inte tillräcklig söt.

Forskarnas rapport har publicerats i Nature Food

Läs vidare

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd