Nu startar projektet CHARM-fabriken i Älvsbyn. Målet för det treåriga projektet är att ett fysiskt foodlab ska växa fram i Älvsbyn och bli en plats där företag kan utveckla framtidens hållbara mat.
Våren 2024 beviljades projektet CHARM-fabriken medel både från regionen och EU. Förutom det fysiska labbet består projektet även av kunskapshöjande insatser i form av föreläsningar och workshops.
– Att jobba med hållbar livsmedelsförsörjning här uppe hos oss i Norrbotten är oerhört intressant både för att det finns sådan potential kopplad till fina råvaror, bra ytor och stort engagemang, men också kopplat till det omvärldsläge vi befinner oss i. Det är också högaktuellt att se över vår lokala livsmedelsförsörjning, både lokalt och nationellt, säger Maja Berggren, nytillträdd projektledare för CHARM-fabriken.
CHARM, som står för centrum för hållbar attraktiv resilient mat- och dryckesproduktion, startades vintern 2021 som en konsekvens av Polarbröds förödande brand i augusti 2020. Idén var att etablera norra Sverige som en kunskapsregion för framtidens livsmedel med Älvsbyn som nav för hållbar mat- och dryckesproduktion. Syftet är att stärka och bredda livsmedelssektorn genom att utveckla lönsam produktion som kännetecknas av industriell excellens, resurseffektivitet och cirkularitet.
– Det är väldigt roligt att vi nu får chansen att utveckla CHARM tillsammans med andra företag här i norr. Framtidens matförsörjning är avgörande frågor, både när det gäller självförsörjning, kultur, hållbarhet och livskvalitet, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbrödsgruppen.
Bakom projektet står Älvsbyn kommun, i samarbete med Charm i Norr ekonomisk förening. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds Minnesfond, Polarbröd AB, Sparbanken Nord och Älvsbyns kommun.