Kasserad svampkompost kan användas till hållbar odling

PUBLICERAD: 25 april 2024
UPPDATERAD: 25 april
Odlingsförsök med jordgubbar i svampkompost tyder på att substratet har potential att främja tillväxt och motverka sjukdomsangrepp. Foto: Ibrahim Khalil

Förbrukat odlingssubstrat från kommersiell svampproduktion kan bli en kraftfull resurs inom trädgårdsodling, som minskar behovet av både konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det visar forskare från SLU i en nyligen publicerad studie.

Matsvampar som champinjon och ostronskivling odlas i ett kompostmaterial som slängs när svamparna har skördats. I Europa produceras mer än tre miljoner ton sådan kompost enbart från champinjonodlingar.

– Det här blir väldigt mycket avfall som idag inte används till något, men avfallet från svampodling är näringsrikt och har en rik mikroflora som kan vara gynnsam för jordhälsan. I en ny studie har vi därför undersökt olika egenskaper hos kompostmaterialet som det har odlats champinjoner eller ostronskivlingar i, berättar Samar Khalil, som är en av SLU-forskarna bakom studien.

Forskarna analyserade näringsinnehållet i kompostmaterialen, men också egenskaper som den rika mikrobiella mångfalden för med sig. Bland annat utvärderades materialens potential att stimulera tillväxt hos odlade växter och att hämma mikroorganismer som orsakar växtsjukdomar.

SLU-forskarnas slutsats är att förbrukad svampkompost är en kraftfull resurs för trädgårdsodling. Kompost från champinjonodling är till och med mer näringsrik än den torvbaserade jord som finns i handeln. I kompost från både champinjon- och ostronskivlingsodling finns dessutom ett rikt myller av mikroorganismer, inklusive sådana som visade sig kunna hämma patogener som orsakar växtsjukdomar.

Idag använder europeiska odlare stora volymer planteringsjord baserad på torv från vitmossa, eftersom den är billig, bra på att hålla vatten och lämpar sig väl för näringsutbyte mellan substratet och det som odlas. Men vitmossetorv är inte en förnybar resurs och enligt EU:s direktiv behöver beroendet av torv minska.

Genom att ersätta torvbaserad jord med svampkompost kan trädgårdssektorn minska sitt koldioxidavtryck, då komposten minskar behovet av både syntetisk gödsel och bekämpningsmedel.

– För att säkra livsmedelsförsörjningen till en växande befolkning i en föränderlig värld behöver vi ta fram motståndskraftiga odlingssystem. Att använda kasserad svampkompost har många fördelar för trädgårdsodlingen: minskad miljöpåverkan, friskare växter och mindre bekämpningsmedel, säger Ramesh Vetukuri, en annan SLU-forskare bakom studien.

Enligt Samar Khalil kan nedbrukning av svampkompost också vara ett sätt att möjliggöra odling av livsmedelsgrödor i jord med förhöjda halter av tungmetaller eller andra föroreningar:

– Det beror på att mikrobsamhället kan omvandla föroreningarna till ämnen som inte tas upp lika lätt av grödorna, eller är mindre giftiga. Det här kan verkligen visa sig vara ett mångfacetterat material med många möjligheter. Det känns jätteroligt att kunna omvandla en restprodukt till något så här användbart.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen