Svensk Fågels fothälsoprogram "champions inom djurvälfärd"

PUBLICERAD: 3 maj 2024
UPPDATERAD: 3 maj
Fothälsan är en viktig nyckelindikator för att bedöma kycklingarnas välfärd. Foto: Pressbild

Svensk Fågels arbete inom fothälsa för kycklingar har blivit internationellt erkänt av BroilernNets expertgrupp, som har utsett fothälsoprogrammet till champions inom djurvälfärd.

Sedan 1990-talet har Svensk Fågel i samråd med myndigheter och forskare arbetat för att förbättra kycklingars välbefinnande genom att analysera deras fothälsa.

Genom Svensk Fågels Fothälsoprogram bedöms varje år över 300 000 svenska kycklingars fothälsa. Informationen sammanställs och rapporteras till Jordbruksverket. Sedan programmet startade 1994 har kurvan för fothälsan sett positiv ut för svenska kycklingfötter

– Fothälsan är en viktig nyckelindikator för att bedöma kycklingarnas välfärd och är resultatet av ett samspel mellan skötsel, teknik, foder och avel. När kycklingarna får rätt förutsättningar i stallet, det vill säga god skötsel, rätt temperatur, frisk luft och foder av god kvalitet blir ströbädden torr och lucker. Det resulterar i god fothälsa, men ger också kycklingarna möjlighet att utföra naturliga beteenden, som att sandbada, socialisera och vara aktiva i ströbädden säger Anna Silvera, hållbarhetsstrateg på Svensk Fågel.

Fothälsoprogrammet är en nyckelkomponent i svensk kycklinguppfödning. Genom att implementera åtgärder vid för höga poäng, inklusive neddragning i beläggningsgrad och rådgivning, har programmet reducerat förekomsten av hälso- och djurvälfärdsproblem.

Svensk Fågel är en aktiv partner i det europeiska projektet BroilerNet, som syftar till att skapa bästa praxis för kycklingproduktion på gårdsnivå. Under 2024 korades Svensk Fågels Fothälsoprogram som champions inom ämnesområdet djurvälfärd av BroilernNets expertgrupp, vilket är ett bevis på dess betydelse och framgångar inom branschen.

Mer information om BroilerNets finns här

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål