Fotografera dina matrester och få receptförslag i mobilen

PUBLICERAD: 16 april 2024
UPPDATERAD: 16 april
Compass Group lanserar Unwaste Yourself, en innovativ AI-tjänst för minskat matsvinn. Foto: Pressbild

Compass Group lanserar sin nya AI-tjänst Unwaste Yourself, som med hjälp av bilder på överblivna matrester och råvaror levererar recept på nya måltider

Unwaste Yourself är en kostnadsfri webbapp utvecklad av Compass Group, som använder avancerad artificiell intelligens för att hjälpa konsumenten att omvandla sitt matsvinn till nya måltider. Användaren fotograferar överblivna matrester med sin mobil och därefter genereras tre receptförslag baserat på vad som finns på bilden.

– Vi är väldigt stolta över att introducera Unwaste Yourself, en tjänst som kan underlätta både för den enskilda individen men också bidra till att minska den globala klimat- och miljöpåverkan som matsvinn har. En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Bara i Sverige slänger hushållen varje år cirka 15 kilo ätbar mat per person, vilket är på tok för mycket, säger Annika Skogvik, hållbarhetschef på Compass Group.

Målet inom Compass Group Sverige är att halvera matsvinnet fram till 2030 (basår 2019), vilket i praktiken innebär max 32 gram svinn per gäst.

–Vi är än så länge bara i början av denna spännande utveckling och Unwaste Yourself kommer bara bli bättre och bättre ju mer tekniken utvecklas. Compass Group har länge legat i framkant globalt när det gäller kampen mot matsvinn och nu tar vi vårt engagemang ytterligare ett steg, säger Annika Skogvik.

Så här fungerar AI-tjänsten Unwaste Yourself steg för steg:
• Gå in på https://unwasteyourself.se/upptack-dina-osynliga-maltider
• Fotografera de överblivna ingredienser och råvaror som ska användas med mobilen.
• AI-tjänsten letar nu fram tre recept som matchar ingredienserna. Recepten genereras från receptbanker över hela världen.
• Välj recept och laga enligt instruktionerna.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt