Lantmännen fortsätter att investera i spannmålsexporten

PUBLICERAD: 12 april 2024
UPPDATERAD: 15 april
Invigning av hamnanläggningen på Djurön. Foto: Jacob Johansson

Lantmännen har investerat cirka 100 miljoner i hamnanläggningen för spannmålsexport på Djurön utanför Norrköping. Med en ny båtlastare på plats i direkt anslutning till spannmålsanläggningen kan exporten återupptas i en av landets viktigaste exporthamnar.

Lantmännens spannmålsanläggning på Djurön utanför Norrköpin har funnits på platsen sedan 1978. Den består av 20 silos med 3 torkar och har en lagringskapacitet på 250 000 ton spannmål.

Investeringen om cirka 100 miljoner kronor har huvudsakligen använts till att uppföra en ny båtlastare och hytt intill anläggningens silofastigheter. Anläggningen är dimensionerad för att möta behovet hos lantbrukarna i regionen både idag och i framtiden och kommer att kunna lasta fartyg med upp till 60 000 ton – vilket är den största storleken på fartyg som kan tas emot vid Lantmännens hamnanläggningar.

– Att våra medlemmar, aktiva svenska lantbrukare, ska få avsättning för den spannmål de levererar är en del av vårt huvuduppdrag och det är därför mycket glädjande att få inviga den nya båtlastaren och ta upp exportflödena vid anläggningen igen. Det skapar goda möjligheter för svenska lantbrukare och för Lantmännen att kunna lasta fartyg av den här storleken, säger Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk på Lantmännen.

I februari startade byggnationen av Lantmännens nya spannmålsanläggning i Uddevalla och ytterligare satsningar planeras i Västerås, Köping och Hargshamn. Sammantaget är det investeringar på över en miljard svenska kronor som, genom bland annat ökad kapacitet och förbättrade exportmöjligheter, ska bidra till tillväxt och ökad lönsamhet för svenska lantbrukare.

– Fortsatta satsningar på en väl fungerande infrastruktur för spannmål är viktiga för att öka tillväxten och lönsamheten i svenskt lantbruk. Anläggningens omfattande lagringskapacitet och exportmöjligheter bidrar också till Sveriges livsmedelsberedskap. Vid nationella kriser eller internationella störningar kan exportflöden vändas inåt och på så sätt bidra till den svenska beredskapen, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland