Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar forskningsprojekt inom livsmedelsområdet med 13 miljoner kronor. I fokus står förbättrad brödkvalitet och baljväxter.
Lantmännens Forskningsstiftelse presenterade nyligen fördelningen av 28 miljoner kronor till innovativa projekt vid den öppna utlysningen 2023. Av dessa går 13 miljoner kronor till projekt relaterade till Lantmännens förädlingsindustri inom livsmedel och bioenergi.
Ett av de nya projekten handlar om att möta efterfrågan på förbättrad brödkvalitet. Här kommer mjöl av olika kvalitet att fraktioneras till stärkelse, gluten och fiber. Stärkelsen kommer bland annat att studeras termomekaniskt och med röntgenstrålning för att forskarna ska få en bättre förståelse för hur dess sammansättning påverkar vattenuppstagningsförmågan.
Gluten har en stor inverkan på degens funktionalitet och dess reologiska egenskaper (materialets spännings–töjningsförhållande) kommer därför att undersökas i detalj. Stärkelse, protein och fiber kommer sedan att sättas ihop i nya proportioner där man ska studera vilken inverkan detta har på bakegenskaper och brödkvalitet.
– Våra förhoppningar kring projektets praktiska nytta är att vi med precision ska kunna säkra att rätt mjöl med rätt egenskaper används på rätt sätt till rätt livsmedel. På så vis kommer vi att möjliggöra både bättre sensoriska upplevelser, exempelvis smak och textur, och längre hållbarhet på produkterna, säger Louise Selga, Project Manager Food på Lantmännen R&D
I två andra projekt är baljväxter i fokus. Det ena ska använda precisionsfermentering för att uppnå bättre smaker och därmed mer attraktiva ingredienser i växtbaserade livsmedel. Resultaten skulle kunna användas i Lantmännens produktion av vegetabiliska proteiner i Lidköping och GoGreens frysta produktsortiment.
I det andra baljväxtprojektet utforskas möjligheten att separera och kartlägga de olika proteinerna i gul ärta. Målsättningen är att förbättra funktionaliteten hos ärtproteinisolat genom att kombinera proteinfraktioner på olika sätt.
Sedan 1986 har Lantmännens Forskningsstiftelse investerat i forskning längs hela värdekedjan. Bland annat har man skapat ett nätverk av forskare som tillsammans arbetar för att öka produktiviteten inom jordbruket och minska klimatpåverkan för att säkra livsmedelsförsörjningen och skapa ett mer robust matsystem.
Tanken är att resultaten från forskningen ska bidra till att stärka Sveriges livsmedelsindustri.
– Lantmännen och Forskningsstiftelsen har en unik position för att använda kunskapen i olika verksamheter och skapa värde genom hela värdekedjan. Det kan ske genom produktinnovationer, processförbättringar och nya affärsmodeller som bidrar till ett mer hållbart matsystem och i förlängningen förbättrad lönsamhet för svenska lantbrukare, avslutar Annelie Moldin, R&D Manager Food and Energy på Lantmännen R&D.