Produktionen av metanreducerat kött skalas upp

PUBLICERAD: 28 mars 2024
UPPDATERAD: 28 mars
Linda Ahlmalm, CCO på Protos och Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech. Foto: Martina Holmberg

Protos och Volta Greentech skalar upp samarbetet kring metanreducerat kött. Fodertillskottet Lome, som minskar kors metanutsläpp, ska ges till kor på gotländska gårdar som Protos samarbetar med.

Efter tre års samarbete och flera pilotprojekt tar Protos och Volta Greentech nästa steg för att skala upp kommersialiseringen av metanreducerat kött. I en avsiktsförklaring åtar sig Protos att inleda utfodring med Lome till nötkreatur i sin leverantörskedja.

Satsningen startar 2026 och kommer att nå ut i butik under varumärket Smak av Gotland.

– Det känns fantastiskt att vi tagit det här steget med Volta Greentech att skala upp och erbjuda ett väldigt unikt konsumenterbjudande genom Smak av Gotland. Med Volta Greentech och Lome kommer vi att kunna erbjuda konsumenten marknadens mest klimatvänliga kött, säger Linda Ahlmalm, CCO på Protos.

Volta Greentechs algbaserade fodertillskott Lome (Low methane) minskar kors metanutsläpp med i genomsnitt 80 procent per utfodringsdag.

– Vi är säkra på att metanreducerande fodertillskott kommer att bli en branschstandard. Det behövs för att Sverige ska kunna minska utsläpp från jordbruket och nå klimatmålen. Protos har verkligen tagit på sig en ledarroll och visar vägen för branschen, säger Fredrik Åkerman, vd på Volta Greentech.

Läs vidare

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker