Matsvinn orsakar onödig vattenförbrukning

PUBLICERAD: 22 mars 2024
UPPDATERAD: 22 mars
Grönsaker hör till det som svenskarna slänger mest av. I samband World Water Day vill Too Good To Go uppmärksamma kopplingen mellan matsvinn och vattenförbrukning. Foto: Pressbild

I samband World Water Day den 22 mars vill maträddar-appen Too Good To Go sprida kunskap om kopplingen mellan matsvinn och vattenförbrukning.

World Water Day initierades av FN år 1992 för att inspirera till åtgärder för att hantera den globala vattenkrisen och dagen spelar idag en viktig roll i arbetet för att uppnå Mål 6 i Agenda 2030: rent vatten för alla. Idag beräknas 2,2 miljarder människor leva utan tillgång till rent vatten.

– I samband med World Water Day vill vi uppmärksamma de enorma mängder vatten som förbrukas i onödan när mat slängs. Mat har ett verkligt värde, inte bara ekonomiskt, utan också när det kommer till de mindre synliga resurserna som krävs för att tillverka den, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go.

De livsmedel som svenskarna slänger mest av är frukt och grönsaker, bröd samt mejeriprodukter. Enligt Water Footprint Network kräver en brödlimpa 460 liter vatten för att produceras. För att odla ett äpple krävs 150 liter vatten och ett enda glas mjölk kräver 255 liter vatten.

– Matsvinnet är en global utmaning men innebär en möjlighet att påverka klimatförändringarna i en positiv riktning. Om vi slänger mindre mat minskar vi inte bara en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser, vi undviker även att stora skalor av mark och vatten förbrukas i onödan, säger Sofia Edholm.

Too Good To Go är ett B Corp-certifierat bolag som arbetar för att inspirera till och skapa förutsättningar för att tillsammans bekämpa matsvinnet. Nya beräkningar från Oxford University visar att för varje måltid som räddas via Too Good To Go-appen undviks 810 liter onödig vattenförbrukning. Sedan starten 2016 har företaget tillsammans med sina användare räddat över 300 miljoner måltider från att gå till spillo. Detta betyder att man har sparat 810 000 ton CO2e, 840 miljoner m2 markanvändning/år och 243 miljarder liter vatten.

Läs vidare

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.