Matsvinn orsakar onödig vattenförbrukning

PUBLICERAD: 22 mars 2024
UPPDATERAD: 22 mars
Grönsaker hör till det som svenskarna slänger mest av. I samband World Water Day vill Too Good To Go uppmärksamma kopplingen mellan matsvinn och vattenförbrukning. Foto: Pressbild

I samband World Water Day den 22 mars vill maträddar-appen Too Good To Go sprida kunskap om kopplingen mellan matsvinn och vattenförbrukning.

World Water Day initierades av FN år 1992 för att inspirera till åtgärder för att hantera den globala vattenkrisen och dagen spelar idag en viktig roll i arbetet för att uppnå Mål 6 i Agenda 2030: rent vatten för alla. Idag beräknas 2,2 miljarder människor leva utan tillgång till rent vatten.

– I samband med World Water Day vill vi uppmärksamma de enorma mängder vatten som förbrukas i onödan när mat slängs. Mat har ett verkligt värde, inte bara ekonomiskt, utan också när det kommer till de mindre synliga resurserna som krävs för att tillverka den, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go.

De livsmedel som svenskarna slänger mest av är frukt och grönsaker, bröd samt mejeriprodukter. Enligt Water Footprint Network kräver en brödlimpa 460 liter vatten för att produceras. För att odla ett äpple krävs 150 liter vatten och ett enda glas mjölk kräver 255 liter vatten.

– Matsvinnet är en global utmaning men innebär en möjlighet att påverka klimatförändringarna i en positiv riktning. Om vi slänger mindre mat minskar vi inte bara en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser, vi undviker även att stora skalor av mark och vatten förbrukas i onödan, säger Sofia Edholm.

Too Good To Go är ett B Corp-certifierat bolag som arbetar för att inspirera till och skapa förutsättningar för att tillsammans bekämpa matsvinnet. Nya beräkningar från Oxford University visar att för varje måltid som räddas via Too Good To Go-appen undviks 810 liter onödig vattenförbrukning. Sedan starten 2016 har företaget tillsammans med sina användare räddat över 300 miljoner måltider från att gå till spillo. Detta betyder att man har sparat 810 000 ton CO2e, 840 miljoner m2 markanvändning/år och 243 miljarder liter vatten.

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Ökad oro för Sveriges livsmedelsberedskap

Hälften av svenskarna anser att Sveriges livsmedelsberedskap är dålig och sex av tio är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än vad de var för fem år sedan.
Livsmedelsberedskap_undersokning_mars 2025

Brödsvinnet kostar runt 9 miljoner om året

I Sveriges slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, enligt en studie från SLU. Merparten blir svinn redan i butiken.
profile1_Louise

Ny rapport: Svenskarna äter allt fler småmål

Svenska folket är på väg bort från frukost, lunch och middag till en vardag med flera småmåltider.
F&F_Topp_3_småmål