Nu satsar även Coop på att erbjuda svenskodlade tomater året runt genom ett samarbete med Svenska Odlarlaget. Satsningen ska stå för en tiondel av svenskarnas årliga tomatkonsumtion, vilket innebär 8 000 ton tomater.
Svenska Odlarlagets nya växthusodling på tio hektar i Frövi norr om Örebro värms upp med restvärme från en intilliggande industri, vilket har en ”bra klimatpåverkan”, enligt vd Magnus Nilsson.
–Tomater består till största delen av vatten. I dag importeras majoriteten av alla tomater som konsumeras i Sverige från länder i södra Europa och norra Afrika som har jättestora utmaningar med tillgång till vatten. Man ska även ta i beräkning att matsvinnet minskar genom att välja svenskodlat, då de når butik direkt efter skörd, säger Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget.
Årets första tomater från Frövi beräknas finnas i butik till i mitten av augusti.
– Jag är glad att vi på Coop nu kan erbjuda ännu fler svenska tomater i våra butiker, året runt. Tomater som smakar gott, produceras med hög omtanke på miljön och resurseffektivt, säger Elise Andersson, inköps- och sortimentsansvarig för frukt och grönt på Coop Sverige.
Tidigare i år har även Ica Sverige och Martin & Servera tecknat avtal med Svenska Odlarlaget om leveranser av svenskodlade tomater året runt.
En rapport framtagen av HUI Research på uppdrag av Coop Butiker & Stormarknader (maj 2023) visar att en majoritet av Sveriges konsumenter anser att säsongskonsumtion och lokal produktion är två av de viktigaste delarna i hållbar livsmedelskonsumtion.
Växthuset i Frövi är utvecklat av det svenska företaget WA3RM som har en ambition att utveckla svensk grönsaksmarknad genom att projektera och bygga en mängd växthus runt om i Sverige uppvärmda med restvärme från industrin.
– Det kommer att byggas fler växthus av denna typ i Sverige och vi gör för närvarande beräkningar tillsammans med WA3RM på fler svenskodlade produkter, så som paprika, spetspaprika, sallader, jordgubbar samt andra spännande grödor, säger Magnus Nilsson.